Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlamasının ardından Türkiye ile KKTC arasında imzalanan anlaşma Meclis’e geldi.
“Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arasında Akdeniz’de Kıta Sahanlığı Sınırlandırılması Hakkında Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" önümüzdeki günlerde Meclis Dışişleri Komisyonu’nda ele alınacak.
-GEREKÇE-
Tasarının gerekçesinde, Ada’daki her iki tarafında Ada’nın doğal kaynaklarından eşitlik temelinde ve birlikte faydalanmasının icap ettiğine, her iki tarafında bu kaynaklar üzerinde aynı ölçüde meşru haklarının bulunduğuna dikkat çekildi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin geçmişte ara verdiği petrol/doğalgaz arama çalışmalarını yeniden başlattığı belirtilerek, şöyle denildi:
“Kıbrıs Türklerinin hak ve menfaatlerinin açık ve somut bir şekilde ihlal edilmesi anlamına gelen bu faaliyetler karşısında Ada’nın eşit ve ortak sahibi Kıbrıs Türklerinin meşru haklarını korumak için ülkemiz tarafından KKTC ile birlikte bir dizi somut adımın atılması ve bu çerçevede iki ülke arasında kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşmasının akdedilmesi kararlaştırılmıştır.”
-TASARININ AMACI-
Tasarıyla, Türkiye ile KKTC arasındaki kıta sahanlığının uluslar arası hukukun ilgili ilkelerine uygun bir şekilde hakça sınırlandırılması ve aynı zamanda Kıbrıs Türklerinin Ada’nın tüm kıta sahanlığı üzerindeki meşru, eşit ve ayrılmaz haklarını mahfuz tuttuğunun kayıt altına alınması öngörülüyor.
-AKDENİZ’DE ARAMA YAPILABİLECEK-
Tasarıyla, Akdeniz’de Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasındaki kıta sahanlığı sınır çizgisinin koordinatları belirtiliyor.
Tasarıya göre, kıta sahanlığının deniz yatağında veya toprak altında doğal kaynak rezervinin, her iki tarafında kıta sahanlığı alanına girecek şekilde bulunduğunun belirlenmesi durumunda, Türkiye ile KKTC doğal kaynak rezervin en verimli şekilde nasıl işletileceği konusunu müştereken saptayacak.
ANKA