20. yüzyılın başına kadar Çin'in dışında pek bilinmeyen, 1930'lu yıllardan itibaren Yeni Zelanda, 1970'li yıllardan itibaren dünyanın farklı bölgelerinde kültürel olarak yetiştirilmeye başlanan kivi meyvesinin kanser önleyici etkisi olduğu belirtildi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye'de Karadeniz ve Marmara'da yetiştirilen kivinin 100 gramında 400 mg'a kadar C vitamini bulunduğunu, ayrıca bir insanın günlük A vitamini ihtiyacının 1.75 g olduğunu, 70 gram kivi meyvesinde de bu miktarın bulunduğuna dikkat çekti.
Kivinin portakaldan 4 misli, elmadan 40-50 misli daha zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 60 mg olduğu düşünüldüğünde bir adet kivi bu ihtiyacı rahatlıkla karşılar. Kivi nefes açıcı özelliğinden dolayı astım ve öksürük tedavisinde de kullanılmaktadır. Özellikle içerdiği petkin sayesinde vücudu toksinlerden arındırır, zararlı kolesterolü düşürür ve faydalı kolesterolü yükseltir" diye konuştu.
Kivinin kanseri önleyici etkisine değinen Prof. Dr. Karadeniz, "Kivi, kanserle savaşın en etkin maddelerinden biridir. Kivi kansere neden olan bileşiklerin oluşumunu önler. Kılcal damar yapısını güçlendirir. Kivi, C vitamini zenginliği yanında A, B1, B2, PP vitaminleri, proteinler, kalsiyum, fosfor, demir gibi mineral madde içerikleriyle önemli bir besin kaynağıdır" şeklinde konuştu.