Kıyamet Kilisesi'nin İsrail'i protesto için kapatılması

Filistin Yönetimi Kilise İşleri Komitesi Başkanı Amire, İsrail vergi planından geri adım atmadıkça Kıyamet Kilisesi'nin açılmayacağını belirtti

Filistin Yönetimi Kilise İşleri Komitesi Başkanı Hana Amire, İsrail Kudüs'teki kiliselerle ilgili vergi planından vazgeçmedikçe Kıyamet Kilisesi'nin açılmayacağını, bunu başka protestoların da izleyeceğini bildirdi.

AA muhabirine konuşan Amire, İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi'nin kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergiye bağlama planına tepki amacıyla kapatılan Kıyamet Kilisesi'nin İsrail geri adım atmadıkça açılmayacağını belirtti.

Yakında protesto için başka dini kurumların da kapılarını kapatacağını aktaran Amire, İsrail'in, kiliselerin mülkiyetiyle ilgili olarak vergi kararının arkasına gizlendiğini, aslında kiliselere ait mülkleri kontrol altına almaya çalıştığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Kiliselere bağlı toprak ve gayrimenkullerin Doğu Kudüs topraklarının yüzde 30'unu teşkil ettiğini belirten Amire, ABD'nin Kudüs kararı sonrası İsrail'in bu adımı atma cesareti bulduğunu, saldırılarını İslami ve Hristiyan tüm dini kutsalları kapsayacak şekilde genişletmeye çalıştığını ifade etti.

Amire, "Kiliselere bağlı yaklaşık 130 kurum bu karardan olumsuz etkilenecek. Bunlar arasında sosyal sağlık kurumları, hastaneler, klinikler, okullar da var. Bu kurumların hizmetlerinden istifade eden binlerce vatandaş da karardan olumsuz etkilenecek." dedi.

- "Kudüs'ü daha fazla Yahudileştirme amacı taşıyan kampanyalar"

Kiliseleri vergiye bağlama çabalarının Kudüs'teki İslami vakıf mallarını da vergiye bağlamanın yolunu açtığını kaydeden Amire, "Bunlar Kudüs'ü daha fazla Yahudileştirme amacı taşıyan kampanyalar." diye konuştu.

"Kudüs'te kiliselere bağlı kurumlarda 3 bin 500'den fazla insan çalışıyor. Binlerce Filistinliye hizmet veriyorlar. Bunları vergiye bağlama Filistinlilerin dik duruşuna darbe vurma amacı taşıyor." ifadelerini kullanan Amire, Ürdün, Filistin ve Vatikan'ın uluslararası çerçevede bu planın hayata geçmemesi için çalıştığını aktardı.

Reklam
Reklam

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, daha önce yaptığı açıklamada, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergilendirme niyeti olduğunu açıklamıştı. Belediye, 882 kilise mülkünü vergiye bağlayacağını, yıllardır süregelen "vergiden muaf olma" durumunu kaldıracağını ve vergisi ödenmeyen mülklere el konulacağını beyan etmişti.

Hristiyan dünyasının en kutsal mekânı sayılan Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi de İsrail'e bağlı belediyenin kentteki kiliseleri vergiye bağlama planını protesto amacıyla dün ibadete ve ziyarete kapatılmıştı.

Kentteki yaklaşık 300 bin Filistinli nüfusun 10 ila 12 binini Hristiyan Araplar oluşturuyor.

Anahtar Kelimeler: