"Kız çocuklarını okutmak farzdır"

VAN (İHA) - Van Müftü Vekili Cüney Kulaz, kız çocukları okutmanın İslam'a göre farz olduğunu belirterek, "Dinimiz, kız ve erkek ayrımı yapmadan ilmi öğrenmeyi zorunlu kılmaktadır" diye konuştu.

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması dolayısı ile bir açıklama yapan ve İslam dininin ilk emrinin 'Oku' olduğunu belirten Müftü Vekili Kulaz, Hz. Muhammed'in de (s.a.v.) ilmi kız-erkek ayrımı yapmadan tüm Müslümanların yapması gerektiğini söylediğini bildirdi. Türkiye'de kız çocuklarının okutulup okutulmamasının zaman zaman gündeme geldiğini kaydeden Kulaz, "Oysa İslamiyet'e göre bunun bir fariza, vecibe olduğu esası ortaya çıkıyor. Peygamber efendimiz (s.a.v.), 'İlim tahsil etmek kadın erkek üzerine farzdır' diyor. Burada peygamber efendimiz (s.a.v.) ilim ifadesi ile mutlak ilimden bahsetmiştir" dedi. İslam'da dini ve dünyevi ilimler diye herhangi bir ayrım yapılmadığının altını çizen Van Müftü Vekili Cüneyt Kulaz, "Bu da gösteriyor ki kız çocuklarımızı erkek çocuklarımız gibi eşit tutup onların da eğitim ve öğretimini sağlamamız gerekiyor. İlmin müspeti ve menfisi olmaz. İlim insanı aydınlatan, karanlıkları ortadan kaldıran, dünya hayatının gayesini öğreten aydınlık bir yoldur. Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hak 'Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?' buyurarak ilim öğrenmenin ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bedir muharebesinden sonra esir edilen müşriklerden her biri 10 kişiye okuma yazma öğretmek şartı ile peygamberimiz tarafından serbest bırakılıyor. Yine burada da görüyoruz ki peygamberimiz okuma yazmayı teşvik ediyor. Okuma yazma ilmin anahtarıdır. Dinimizin ilk emri de 'Oku' ile başlıyor. Cenab-ı Hak, peygamber efendimize oku emrini vermiştir. Bu da gösteriyor ki, dinimizde okumak, tahsil yapmak kadın erkek üzerine bir vecibe ve zorunludur" dedi.

Reklam
Reklam

CEHALETİN VE GERİLİĞİN İSLAMDA YERİ YOKTUR

Müslümanlıkla cehaletin birbiriyle bağdaşmadığını vurgulayan Kulaz, cehaletin ve geriliğin İslam'da asla yerinin olmadığını belirtti. Cehaletin, insanın şeref, haysiyet ve onurunu ayaklar altına düşüren en kötü sıfatlardan biri olduğunu işaret eden Kulaz, şunları belirtti:

"Bu sebeple, İslam öncesi Arap toplumundan bahsedilirken o döneme cahiliye dönemi denilmesi, müşriklerin lideri için de cehaletin babası anlamına gelen 'Ebu Cehil' lakabının verilmesi çok anlamlıdır. Sevgili Peygamberimiz 'İlim, müminin yitik malıdır. Onu nerede bulursa alsın' buyuruyor. Bu ve benzeri ayet ve hadisler ilmin mutlak değerine işaret etmişlerdir. Yüce Allah'ın bizlere birer emaneti olan çocuklarımız arasında yozlaşma ve kendi milli değerlerine yabancılaşma daha fazla yaygınlaşmadan gerekli tedbirleri almalıyız. Unutulmamalıdır ki yeni yetişen nesiller, milletlerin geleceği ve en önemli güç kaynağıdır. Bu sebepledir ki her millet, kendi geleceğini garanti altına almak, milli ve manevi değerlerini yükseltip geliştirmek maksadıyla bilgili, görgülü, çalışkan ve üretken nesiller yetiştirmeye özen göstermektedir. Eğer yeni yetişen nesiller eğitimden mahrum bırakılırlarsa veya iyi eğitilmezlerse uyuşturucu, alkol, tembellik, kapkaççılık veya zararlı akımların ağına düşmeye müsait hale gelirler. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın bu kötülüklerden uzak kalması; ailesine, vatanına, milletine ve bütün insanlığa faydalı bireyler olarak yetiştirmek zorundayız. Unutmayalım İslam'ın gayesi, insanı kemale erdirmektir. Bu da ancak nesillerimizi iyi eğitmekle mümkündür. 2005-2006 eğitim öğretim yılının başlaması sebebiyle öğrencilerin ve öğretmenlerin yeni ders yılı kutlu olsun."

Reklam
Reklam