Kız çocuklarının eğitime kazandırılması için yeni bir proje başlıyor

Kız çocuklarının orta öğretime devamının sağlanması amacıyla 16 ilde pilot olarak uygulanacak yeni bir proje...

Kız çocuklarının orta öğretime devamının sağlanması amacıyla 16 ilde pilot olarak uygulanacak yeni bir proje hayata geçiyor.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali İşbirliği fonlarından bütçelendirilen ve toplam bütçesi 16 milyon euro olan ‘Özellikle Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projesi’ tanıtım toplantısı yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, projenin hedef grupları arasında öğrenciler, özellikle ilk ve orta öğretim düzeyindeki kız çocukları, okulu terk etmiş veya terk etme riski olanlar, eğitime erişimi kültürel, maddi veya ailevi nedenlerle engellenenler, özellikle psikolojik rehberlik ve danışmanlıktan sorumlu olan öğretmenler ve ilgili paydaşlar bulunduğunu belirtti. Proje, kızların orta öğretime kayıt oranı yüzde 50’nin altında olan ya da meslek liselerinde ekipman alt yapıları yetersiz olan 16 ilde pilot olarak uygulanacak. Proje için, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in de yer aldığı spot filmler hazırlandı.

Reklam
Reklam

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, kadının en temel insan haklarından biri olan eğitim hakkının diğer bütün hak arayışlarının yolunu açan bir parametre olduğunu söyledi. 2002 yılında zorunlu eğitim çağında olmasına rağmen 873 bin 562 bin erkek olmak üzere toplam bir milyon 434 bin çocuğun ilköğretime kayıtlı olmadığına dikkat çeken Dinçer, “Ülkemizin bu büyük ayıbını gidermek üzere hemen kolları sıvadık ve ‘Haydi Kızlar Okula’ diyerek yola çıktık. Bugün birer hayat boyu öğrenme merkezine dönüştürdüğümüz halk eğitim merkezleri aracılığıyla da, ‘Ana-Kız Okuldayız’ projesini hayata geçirdik. Okuma-yazma söz konusu olduğunda, geçmişten farklı olarak bir kişi dahi olsa, kurs açıldığını da belirtmeliyim. İşte bu kampanyalardan elde edilen deneyimlerle, yapılan ikna ve kayıt çalışmaları daha sistematik bir hale getirilmiştir.” diye konuştu.

E-Okul'un uygulamaya konmasıyla ilköğretime erişimi sağlanamayan çocukların, kayıtsız ve devamsız bazında izlenmeye başlandığını hatırlatan Dinçer, yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Bu gelişme hem çocukların eğitime erişimini hızlandırdı, hem de bu süreçte elde edilen veriler ışığında politika geliştirme sürecini başlattı. Yine verilerden hareketle Yetiştirici Sınıf Öğretim Programı, Aşamalı Devamsızlık Yönetimi Modeli geliştirildi ve uygulandı; İlköğretime Zamanında Kaydolmama Araştırması ve Strateji geliştirme çalışmaları yapıldı."

Reklam
Reklam

GEÇEN YIL DEVAMSIZ ÖĞRENCİ SAYISI 90 BİNE İNDİ

Dinçer, bu çalışmalar neticesinde 2011 yılına gelindiğinde ilköğretim çağında olup da okula kayıt olmayan ya da devamsız durumda olan çocukların sayısının 56 bini kız, 34 bini erkek olmak üzere 90 bine düştüğünü aktardı. Dinçer şöyle devam etti: “Geçmişle kıyaslandığında elde ettiğimiz sonuç muazzam bir gelişme olarak görülse de, kalan 90 bin çocuğumuza ulaşmak üzere geçtiğimiz yıl önemli bir girişim başlattık. Zira Bakanlığımız tarafından kayıtsızlık/devamsızlık nedenleri üzerinden yapılan analizler bizlere; çocukların erişimlerinin önündeki engellerin çok çeşitli olduğunu ve sadece MEB’in geliştirdiği strateji ve yaptığı iyileştirmelerle nihai çözümün olamayacağını gösterdi. Bunun üzerine 2011 yılının Ocak ayında 4 bakanlık ve 17 genel müdürlükle 'İlköğretime Erişim ve Devamın İzlenmesinde Kurumlar Arası İşbirliği Protokolü' imzaladık. İlköğretimde yüzde 100 okullaşma hedefimize büyük güç katan bu işbirliğinin 2012 yılı sonuçlarına baktığımızda ise bir yıllık bir sürede 38 bin çocuğumuzun daha okullaşmasının sağlandığını görüyoruz.”

Reklam
Reklam

Dinçer, eğitime erişimde cinsiyetler arası farkın 7,25’ten 2012 yılında 0,50’ye gerilediğini aktararak, “Bugün itibariyle geriye kalan 32 bin kız, 20 bin erkek olmak üzere 52 bin çocuğumuzun yaşıtlarının ve hayatın gerisinde kalmamaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

OKUL ÖNCESİ OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 100 OLACAK

Türkiye’de yüzde 11 olan okul öncesi okullaşma oranının bugün itibariyle 5 yaş grubunda yüzde 67’e çıktığını dile getiren Dinçer, “Bu basamaktaki büyük sıçramanın ilköğretimdeki hedeflerimize çok büyük katkı sağladığı tartışma götürmez bir gerçektir. Önümüzdeki yıllarda okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarını yüzde 100’e çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz.” diye konuştu.

Kız çocuklarının genel ortaöğretim ve mesleki-teknik öğretim seviyesinde de yüzde 100 okullaşmasını sağlamak istediklerini söyleyen Dinçer, ‘Özellikle Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projesi’ ile bu yoldaki çabamızı güçlendirerek sürdürecek olmaktan dolayı büyük memnuniyet duymaktayız.” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

"ORTAÖĞRETİMDE NET OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 69"

Ortaöğretimde net okullaşma oranının, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı itibariyle yüzde 69,33 olduğunu dile getiren Dinçer, şöyle devam etti: “2011-2012 öğretim yılında ortaöğretimde bulunan 4 milyon 756 bin 286 öğrencinin 2 milyon 229 bin 730’unu kız öğrenciler oluşturmaktadır. Binlerce kız çocuğunun ilköğretimden sonra eğitim hayatından ayrılması, hem gençlerimiz adına, hem de ülkemiz adına çok büyük bir kayıptır. Dolayısıyla kız çocuklarının ortaöğretime erişimleri konusunda şartlı nakit transferi, ücretsiz taşıma, kız öğrenci pansiyonlarının kapasite ve sayılarının arttırılması, aile eğitimi gibi sayısız çalışma ile bu alanı destekliyoruz. Son yıllarda kız teknik ve meslek liselerine kayıt yaptıran öğrenci sayımızdaki anlamlı artışlar; artık kız çocuklarının eğitimi ve meslek edinmesinin önemine ilişkin toplumda da bir bilincin oluştuğunu göstermektedir. Hem bu bilinci güçlendirmek, hem de farkındalığın düşük olduğu bölgelere daha fazla eğilerek özellikle kız çocuklarımızın okullaşmasını sağlamak üzere yeni ve güçlü bir adım atıyoruz.”

Reklam
Reklam

DİLE GETİRİLEN KAYGILAR MESNETSİZ İDDİALAR

Kız çocuklarının okullaşmasına verdikleri önemi yineleyen Dinçer, “Dolayısıyla son dönemlerde bu hususta dile getirilen kaygıların ve eleştirilerin mesnetsiz iddialar olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum. Hükümetimizin bütün gayreti, başta kız çocuklarımız olmak üzere tüm çocuklarımızı çağın gerektirdiği her türlü bilgi, donanım ve beceriyle zenginleştirmek yolunda yoğunlaşmıştır. Özellikle Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projesi de bunlardan biridir.” diye belirtti.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali İşbirliği fonlarından bütçelendirilen ve toplam bütçesi 16 milyon euro olan projenin ‘Teknik Yardım’, ‘Ekipman ve Donatım Desteği’, ‘Pilot Projeler İçin Hibe Programı’ olmak üzere üç bileşeni bulunduğunu söyleyen Bakan Dinçer, şöyle devam etti: “Bunlardan teknik destek bileşeninin genel hedefi; eğitim kalitesinin arttırılması, eğitim ve iş piyasası arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi ve başta kız çocuklarının olmak üzere her düzeyde okullaşma oranlarının yükseltilmesi suretiyle, insan kaynağına yapılan yatırımın arttırılmasıdır. Özel hedefler ve öncelik alanları ise: ilk ve orta öğretim düzeyinde okullulaşma oranını arttırmak, okul terk oranını düşürmek, iş gücünün mesleki beceri ve yeterliliklerini arttırmak ve ailelerin eğitimin önemi konusunda bilinçlenmelerini sağlamaktır.”

Reklam
Reklam

Dinçer, projenin hedef grupları arasında öğrenciler, özellikle ilk ve orta öğretim düzeyindeki kız çocukları, okulu terk etmiş veya terk etme riski olanlar, eğitime erişimi kültürel, maddi veya ailevi nedenlerle engellenenler, özellikle psikolojik rehberlik ve danışmanlıktan sorumlu olan öğretmenler ve ilgili paydaşlar bulunduğunu aktardı.

Projede pilot uygulaması için, kızların orta öğretime kayıt oranı yüzde 50’nin altında olan ya da meslek liselerinde ekipman alt yapıları yetersiz olan 16 ilin, pilot iller olarak seçildiğini dile getiren Dinçer, “İlk etapta bu 16 ilimizde; kızların okuldan ayrılma ve okula gitmeme nedenlerinin araştırılması, tedbirlerin alınması, terk oranının azaltılması ve okullulaşma oranının izlenmesine yönelik olarak detaylı bir araştırma yapılacak. Her il için hazırlanan detaylı araştırma planlarının alan çalışmalarına bu ay içerisinde başlanacak ve çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak rapor, tüm paydaşların katılımıyla düzenlenecek çalıştayla tartışmaya açılacaktır.” şeklinde konuştu. Dinçer, araştırma sonuçlarının her il için ayrı bir eylem planı yapabilme imkânı sağlayacak olmasının yanında, mevcut e-okul sistemine eklenecek devamsızlık modülüne de girdi sağlamış olacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Eğitime erişimden çok, devamlılığın sağlanmasının önemli sorunlardan biri haline geldiğini söyleyen Dinçer, “Yapılan izleme ve değerlendirme çalışmaları sonucunda okula kayıtlı olup da devamsız durumdaki öğrencilerin sayısında önemli bir artış olduğunun görülmesi üzerine, Bakanlık olarak farklı stratejiler ve yaklaşımlarla bu sorunun üzerine gidiyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Projenin tanıtım toplantısında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in de bulunduğu spot filmler gösterildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: