ANKARA (ANKA) – Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türkiye'de müteahhit enflasyonu olmasından yakınarak, "Silah ruhsatı almak, hatta kız istemek için bile müteahhit kartviziti bastıran kişiler var" dedi.
İNTES'in 23'üncü Olağan Genel Kurulu, Ankara Swiss Otel'de başladı. Genel Kurulun açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak ve ayrıca KKTC Çalışma Bakanı Sonay Adem katıldı.
İNTES Başkanı Koçoğlu, açış konuşmasında, her önüne gelenin müteahhit olmasından şikayet ederek, "Ülkemizde silah ruhsatı almak, hatta kız istemek için bile müteahhit kartviziti bastıran kişiler var" diye konuştu.
KAYBEDECEK ONURU OLAN YÜZDE 60 TENZİLAT YAPMAZ
İhalelerde yapılan yüksek tenzilatlara da işaret eden Koçoğlu, "Kaybedecek ünvanı, parası, onuru ve bir geçmişi olan firmalar yüzde 60 tenzilat yapmazlar" dedi.
20 milyar dolara yaklaşan yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin sorunlarına değinen Koçoğlu, "Az sayıda kalan ulusal bankalarımızdan teminat mektupları alınamadığı için yurt dışında birçok ihale fırsatı kaçmaktadır. Alınan ihalelerde ise yurt dışı bankalara ödenen teminat mektubu komisyonları nedeniyle karımız yok denecek seviyeye düşmektedir" dedi.
Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri için iş yapılan yabancı ülkelerin 82'nci il kabul edilerek Teşvik Kanunu kapsamına alınmasını öneren Koçoğlu, bu yolla 30 bine düşen işçi sayısının geçmişte olduğu gibi 200-300 bine çıkarılabileceğini savundu.
HİSARCIKLIOĞLU: YURT DIŞI MÜTEAHHİTLİK DIŞ TİCARET AÇIĞININ PANZEHİRİ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, cari açık sorununa işaret ederek, şunları söyledi:
"Bakın Hindistan'ın dış ticaret açığı bizden daha fazladır. Ama cari açığı, bizim yarımız kadar bile değildir. Zira onlar, bilgisayar yazılımı sektörüyle bu açığı kapatıyorlar. Bizim yazılım sektörümüz henüz bu kadar gelişmiş değil. Ama 70 ülkede, değeri 100 milyar doları geçen projeler üstlenmiş, sadece bu sene 34 ülkede 19 milyar dolar tutarında 350 projeye imza atmış bir yurtdışı müteahhitlik sektörümüz var. Demek ki yurtdışı müteahhitlik hizmetleri gelirleri de, dış ticaretteki açığımızın panzehiridir. Dünyanın en büyük 225 müteahhitlik şirketi arasına 22 Türk şirketinin girmiş olması da, bizim ayrı bir gurur tablomuzdur."
İstihdam üzerindeki mali ve bürokratik yüklerin indirilmesi konusundaki açıklamaların kendilerini umutlandırdığını kaydeden Hisarcıklıoğlu; vergi stopajı, kar dağıtımı, KDV uygulamaları ile yurtdışında iş yapan müteahhitlerin teminat mektubu, sigorta ve finansman konularındaki sıkıntılarının da çözüleceğine inandığını ifade etti.