Kız yurdunda ölen olmadı

Sağlık Bakanlığı'nın Samsun'daki bir kız yurdunda meydana gelen yangın olayıyla ilgili yaptığı açıklamada "ölm vakası yaşanmamıştır" denildi.

ANKARA (ANKA)-Sağlık Bakanlığı’ndan, Samsun’da bir kız yurdunda meydana gelen yangında, hiçbir ölüm vakasının yaşanmadığı belirtilerek, yaralıların sağlık personeli olmadan sedyeye yerleştirilmeye çalışılması sebebiyle sedyeden “kaydırıldığı”, sağlık personelinin olaya müdahalesinde ve tıbbi ilk yardım konusunda herhangi zafiyetinin olmadığı iddiasında bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Samsun’un Atakum ilçesinde “Yaşardoğu kız yetiştirme yurdunda” saat 12.00’de yangın ihbarı üzerine ambulansların olaya müdahale ettiği ifade edilerek, “İlk olarak Atakum ilçesinde bulunan ambulansımız 12 01 de görevlendirilmiştir ve 12.03 de olay yerine ulaşmıştır yangının devam etmesi ve itfaiye ekiplerinin olay yerinde olmaması nedeniyle ekibimiz yurt binası önünde güvenli bir yerde beklemiştir . Olay yerine Samsun merkezde olan ve OMÜ tıp fakültesinde olan ambulansar sırası ile 12.02 ve 12.04 de görevlendirilmiştir. Görev başında olan ekiplerde sırası ile görev bitimlerini takiben 12.19 ve 12.35 de olay yerine görevlendirilmiştir” denildi.

Reklam
Reklam

-"YARALI KALABALIK VE İZDİHAM NEDENİYLE SEDYEDEN KAYDIRILDI"-

Yangından dolayı 2. kattan atlayan bir kişinin olay yerinde bekleyen ambulansta ilk müdahalesi yapıldıktan sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'ne götürüldüğü kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

“Yangına müdahale için gelen itfaiye ekibinin yangın söndürme çalışmalarını takiben olay yerine 2. gelen ekibimizdeki sağlık personeline itfaiye ekipleri yaralanan başka kişi olmadığı bildirmiştir. Ancak yurt hemşiresinin başka kişlerde olabilir demesi üzerine yangın sönmesini takiben içeriye itfaiye ekipleri ile giren personelimiz 2 yaralının içerde olduğunu görmüş ve içeride müdahale etmiştir. Başlarında sağlık görevlisi olmadan itfaiye ekipleri ve vatandaşlar tarafından çıkartılan kişi ambulans sedyesine yerleştirilmeye çalışılırken izdiham ve kalabalık sebebiyle sedye üzerinden kaydırılmıştır. Sağlık personelin müdahalesini yaptığı diğer yaralı itfaiye eri tarafından çıkarılırken ambulansa yerleştirilen ilk yaralıya ambulansta ekibimizce müdahalesi yapılarak OMÜ tıp fakültesine götürülmüştür. Dışarı çıkartılan diğer yaralıya olay yerinde bulunan 2 doktor tarafından ilk müdahalesi yapılmış ve gelen ambulans ile OMÜ tıp fakültesine kaldırılmıştır. Arkadaşlarının durumuna üzülen ve yangın etkisiyle rahatsızlanan durumları iyi olan 3 kişi daha çeşitli hastanelere kaldırılmıştır. Tüm yaralılara anında müdahale edilmiş, durumu ağır olan ve ilk ulaşıldığında arrest halinde olan 2 yaralıya olay yerinde ekibimizin yaptığı kardiopulmoner resusitasyon ile kalpleri çalışmaya başlamış, aynı anda da hastalar olay yerinde entübe edilmişlerdir. Dumandan zehirlenen yaralılar Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi tıp Fakültesi hastanesinde ilk müdahalelerinin ardından yine 112 ambulansları ile hiperbarik oksijen merkezine kaldırılmışlardır.”

Reklam
Reklam

-"SAĞLIK PERSONELİNİN HERHANGİ BİR ZAFİYETİ BULUNMAMAKTADIR"-

Açıklamada olayda hiçbir ölüm vakası yaşanmadığı belirtilerek, “Olay yerinden çıkartılan yaralıların itfaiye ve vatandaşlar tarafından başlarında sağlık personeli olmadan sedyeye yerleştirilmeye çalışılması sebebiyle sedyeden hasta kaydırılmıştır. Sağlık personelinin olaya müdahalesinde ve tıbbi ilk yardım konusunda herhangi bir zafiyeti bulunmamaktadır” iddiasında bulunuldu. (ANKA)