Kızamık belirtileri nelerdir? Özellikle çocuklarda kızamık hastalığına dikkat!

Virüsle bulaşan bir çocukluk rahatsızlığı olan kızamık hastalığı, genel olarak kış mevsimi sonlarında ve ilkbahar başlarında çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Kızamık aşısı olmayanlar, bu çocukluk hastalığını yetişkinlik döneminde geçirebilirler. Bu rahatsızlığın birden fazla belirtisini gözlemek mümkün. Peki kızamık nedir, kızamık belirtileri nelerdir, bebeklerde kızamık belirtileri nasıl anlaşılır? İşte virüsle bulaşan hastalığın detayları.

Çocukluk çağı döküntülü hastalığı olan kızamık, kış ve ilkbahar başlangıcında kendisini gösterebilir. Özellikle mart ve nisan aylarında kızamık hastalığı vakaları artış gösterir. Salgın şeklinde yayılan kızamık hastalığı yaz aylarında ise ortadan kalkar. Bir çocukluk hastalığı olarak bilinen kızamık nedir, kızamık belirtileri nelerdir, kızamık nasıl olur? Sorularının cevaplarını detaylı bir şekilde anlatacağız.

KIZAMIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kızamık virüsü vücuda girdikten sonra belirtilerini 8 ila 12 gün sonra ortaya çıkarır. Kuluçka süresinin artından kızamık belirtileri şu şekilde tanımlanır;

Reklam
Reklam

Kuru öksürük
Boğaz ağrısı
Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen döküntüler
Yüksek ateş ve halsizlik
Şişmiş, ağrılı ve iltihaplı gözler (konjonktivit)
Hapşırma ve burun akıntısı
Yorgunluk
Hafif titreme

Halsizlik, ateş ve yorgunluk sonrasında ilerleyen dönemlerde kızamık döküntüsü kendini göstermeye başlar. Bu döküntüler kahverengi-kırmızı arasında bir renge sahiptir. Sivilce gibi minik kabarıklar şeklinde gözlemlenir. Kızamık döküntüsü ilk olarak yüz bölgesinde kendisini gösterir. Bu dönemde ateş yaklaşık 41 dereceye kadar çıkabilmektedir. Vücutta kendini gösteren döküntüler 4-5 gün içinde azalacaktır.

KIZAMIK NEDİR?

Küçük çocuklarda yaygın bir şekilde görülen, virüsün neden olduğu döküntülü bir hastalıktır. Kızamığın diğer ismi Rubeola’dır. Bulaşıcı bir rahatsızlık olan kızamık, sadece çocuklarda görülmeyebilir. Birey çocukluk döneminde aşı olmadıysa ve çocukluk döneminde kızamık geçirmediyse, yetişkinlik dönemimde de bu virüsü atlatabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kızamık aşısı yapılmadığı taktirde dünyada 2,6 milyon insanın bu rahatsızlıktan hayatını kaybettiğini belirtmiştir.

Reklam
Reklam

KIZAMIK NASIL OLUR?

Kızamık, viral bir enfeksiyondur ve bulaşıcıdır. İlk belirtileri arasında öksürük ve hapşırma bulunur. Havaya yayılan enfeksiyon, çevredekileri etkileyebilir. Aşı olmayan ve aynı oda içinde bulunan 10 kişiden 9’una kızamık bulaşabilir. Bu sebeple kızamık aşısı olmak son derece değerlidir.

BEBEKLERDE KIZAMIK

Bebek ve çocuk sağlığı açısından önemli bir hastalık olan kızamık, bir yaş altında görülen çocuklarda ciddi sorunlar yaratabilir. Hatta ölümcül olabilir. Kızamık hastalığı için aşılama çok önemlidir. Dünya çapında azalmış olsa da hastalık halen 5 yaşın altında yılda 100 bin çocuğun ölümüne neden olmaktadır. Bebek ve çocuklarda kızamık belirtileri aslında yetişkinlerde görülenden çok farklı değildir. Belirtileri tekrar etmek gerekirse;

Kuru öksürük
Halsizlik ve yorgunluk
Boğaz ağrısı
Ağız içinde meydana gelen grimsi ve beyaz lekeler
Işığa duyarlı, şiş ve iltihaplı gözler

KIZAMIK AŞISI NE ZAMAN YAPILMALI?

Çocuklarda kızamık aşısı 2 doz yapılmalıdır. Bu aşının ilk dozu bebeğin bir yaşına geldiğinde yapılmalıdır. İkinci doz aşı ise 4-6 yaş aralığında gerçekleştirilmelidir. Bu ikinci dozun ise erken yaşlarda yapılmaması gerektiği söylenmektedir. Fakat 4 yaşından küçük bir çocuğun kızamık salgınının olduğu bölgeye gitmesi gerekiyorsa o zaman ikinci doz aşı yapılması önerilebilir.

Reklam
Reklam

Bağışıklığı düşük çocuklar ve gençler de kızamık aşısı yaptırmalıdır. Eğer kızamık aşısı olduğunuzu net bir şekilde hatırlamıyorsanız bunun için tekrar aşı olmanın bir zararı olmayacaktır.

KIZAMIK AŞISI YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Kızamık aşısından sonra;
Yüksek ateş
Vücutta döküntü
Nadir de olsa lenflerde şişme ve eklem ağrıları görülebilmektedir. Kızamık aşısı etkileri kısa sürer.

KIZAMIK AŞISI OLMAMASI GEREKENLER KİMLERDİR?

Kanında trombosit eksikliği olanlar
Hamileler
Yüksek ateşi olanlar
Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi alanlar
Zatürre, tüberküloz gibi enfeksiyon hastalığa sahip olanlar
Bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı olanlar

KIZAMIK KAÇ GÜN SÜRER?

Kızamık hastalığında ateş ve döküntü 4-5 gün arası sürebilir. Ortaya çıkan kuru öksürük ise 10 gün boyunca devam edebilir.

KIZAMIK NASIL GEÇER?

Kızamığın en önemli önlemi aşıdır. Kesin tedavisi ise bulunamamıştır.

Kızamık hastalığında ateş meydana geldiyse bunun için ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Ancak dikkat! Kızamık döneminde aspirin kullanımından uzak durulmalıdır. Aspirin kullanımı reye sendromu gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

Reklam
Reklam

Kızamıktan bir an önce kurtulmak için bol miktarda su tüketilmelidir.

Sıcak içecek tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bu dönemde parlak ışık rahatsızlık verebilir, gözlerde hassasiyet gelişebilir. O yüzden güneşe karşı çıktığınızda güneş gözlüğünden faydalanabilirsiniz.

Kızamık süresince kulak enfeksiyonu veya zatürre ortaya çıkarsa hemen doktorunuza danışmalısınız. Doktor kontrolünde antibiyotik kullanımına başlanabilir.

Uzmanlar A vitamini takviyesinin kızamık şikayetlerini azalttığını açıklamışlardır. Ancak kesinlikle kendi başınıza vitamin kullanımına başlamamalısınız. Bunun için doktorunuza danışmalı, önerdiği zaman takviye almaya başlayabilirsiniz.

Bebeklere, bağışıklık sistemi düşük olanlara, hamilelere doktor kontrolünde bağışıklık serum globülini adı verilen protein enjeksiyonu kullanılabilmektedir.

KIZAMIK HASTALIĞINI ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?

Kızamığı önlemenin güvenilir yolu aşılamadır. İlk doz aşılamasan sonra kızamığa karşı korunma %93’e çıkar. İkinci doz aşıdan sonra kızamığa karşı önlem %97’ye çıkmaktadır. Kızamığa yakalanan kişiyi toplumdan izole etmeli, hastalık geçene kadar kalabalık ortamlara sokulmamalıdır.

Reklam
Reklam

KIZAMIK HAYVANDAN İNSANA GEÇER Mİ?

Kızamık hastalığı bir insan hastalığıdır. Hiçbir hayvan türü tarafından yayılmaz.

KIZAMIK CİNSEL YOLLA BULAŞAN BİR HASTALIK MIDIR?

Viral enfeksiyon olan kızamık, cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlık değildir. Kızamık hastası, kızamık döküntüsü başlamadan 4 gün önce ve döküntü başladıktan 4 gün sonraki dönem arasında hastalığı başkalarına bulaştırabilir.