Aventis Pasteur Medikal Direktörü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tamer Pehlivan, İzmir'de ortaya çıkan ağır kızamık vakası ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, kızamık aşısının hayati önem taşıdığını vurguladı. Rapor edilen kızamık vakalarının yüzde 30'unda zatürree, ortakulak iltihabı, ishal ve beyin iltihabı (akut ensefalit) gibi ciddi komplikasyonlara rastlanabildiğini hatırlatan Pehlivan, özellikle beyin iltihabı vakalarının yüzde 15'inin ölüm, yüzde 25'ininse ciddi sakatlıklara neden olduğunun altını çizdi. Pehlivan, kızamığa bağlı ölümlerin yüzde 60'ının da, kızamık nedeniyle ortaya çıkan zatürreeden kaynaklandığını açıkladı.
Dr. Tamer Pehlivan, İzmir'de 8 yaşında bir kız çocuğunun, kızamık aşısı yapılmadığı için bir tür beyin iltihabı olan SSPE (Subakut Sklerozan Panensefalit) hastalığına yakalanması örneğini de hatırlatarak, kızamık geçiren çocuklarda söz konusu riskin en az 7 yıl devam ettiğini ve aşısız çocukların bu hastalığa yakalanma riski taşıdığını kaydetti.
Dünya Sağlık Örgütü, 2007 yılı itibariyle, kızamığın tüm Avrupa'dan silinmesini hedefliyor. Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü yoğun kızamık aşısı kampanyaları sayesinde, ülkemizde hastalığa karşı verilen mücadelede ilerleme kaydedildiği bildiriliyor. Ancak yine de AB ülkelerinde ender görülen bu hastalık, Türkiye'de hala öncelikli bir sağlık sorunu. Kalıcı sakatlıklar ve hatta ölüm gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilen kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi çocukluk çağında görülen bu üç önemli hastalığına karşı geliştirilen üçlü karma aşı sayesinde, artık hem çocuklar hem de büyükler, bu bulaşıcı hastalıklardan korunabiliyor.