"Kızamık, ölümcül olabilir"

SİNOP (İHA) - Sinop Sağlık İl Müdürü Dr. Abdülkerim Köroğlu, kızamık geçiren ortalama her 100 çocuktan 3'ünün hayatını kaybettiğini, bunun için de aşıların zamanında yaptırılması gerektiğini söyledi.

Kızamık hastalığının etkileriyle bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgi veren Köroğlu, hastalığın her 3-4 yılda bir büyük salgına neden olduğuna dikkat çekti. Köroğlu, Kızamığa yakalanan her 100 kişiden 6 ila 20'sinin ortakulak iltihabı, ishal ve zatürree geçirdiğini, kızamık olan bin kişiden birinde ise beyin iltihabı meydana geldiğini kaydetti. Kızamığın başlangıcında birkaç gün süren bir ateş döneminden sonra öksürük, burun akıntısı ve gözlerde kızarıklık belirtilerinin oluşacağını belirten Köroğlu, "Döküntü, yüzde ve boyunda başlar, sonra gövdeye, kollara, bacaklara ve ayaklara yayılır. 5 gün kadar süren döküntü yayıldığı sırayla kaybolur. Kızamık çok bulaşıcı bir hastalık olup, kızamıklı kişi döküntüsü başlamadan 4 gün önce ve 4 gün sonraki dönem arasında hastalığı başkasına bulaştırabilir. Kızamık virüsü burun ve boğaz içindeki salgılarda bulunur. Kişi hapşırdığı ya da öksürdüğü zaman mikroplar etrafa yayılır. Havada veya bulaştığı zeminde 2 saat süreyle canlı kalıp başkalarına bulaşabilir" dedi.

Reklam
Reklam

Kızamıktan korunmanın tek yolunun aşı olduğunu ve kızamık aşısı son derece etkin ve güvenli bir yol olduğunu dile getiren Köroğlu, "Kızamık tedbir alınmadığı takdirde ölümcül olabilir. Tek çare aşı. Kızamık geçiren ortalama her 100 çocuktan 3'ü yaşamını yitirmektedir. İlk doz aşıda koruyuculuk oranı yüzde 80-85 iken, bu oran 2. doz sonrası yüzde 96'lara yükselmektedir. Ülkemizde her yıl binlerce kızamık vakası görülmektedir. 1970'lerden bu yana kızamık aşısı var olmasına rağmen, istenilen düzeyde aşılama oranlarına ulaşılmadığı için kızamık hastalığı ve ölümler devam etmektedir" diye konuştu.