Türk Kızılayı Başkanı Ahmet Lütfi Akar, “Türkiye Cumhuriyeti koruması altındaki çocuklar, acımasız savaşın en büyük mağdurları arasındadır. Gerek Afet İşleri ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) gerek Türk Kızılayı koruma altındaki çocukların dayanırlıklarını arttırmak için faaliyetlerde bulunmaktadır” dedi.
Suriyeli çocuklar için Türk Kızılay'ı ile Birleşmiş Milletler Çocuk Yardım Fonu (UNICEF) ortak işbirliği protokolü imzaladı. UNICEF Türkiye temsilcisi Ayman Abulaban, Türkiye’nin Suriye’deki kriz ve Suriye’de devam eden ihtilaf konusundaki yaklaşımı konusunda teşekkür ederek konuşmasına başladı. AB tarafından desteklenen projenin bölgesel felaket planı çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirten Abulaban, projenin 14 kampta 18 ay boyunca eğitim, çocuk koruma ve gençlik konularında olacağını belirtti. Abulaban AB’nin projenin 4 milyon 800 bin Eurosuna, UNICEF’in ise projeye 900 bin Euro destek verdiğini söyleyerek, geçici koruma altında yaşayan çocuk ve gençlerin hepsinin eğitici ve kapsayıcı bir eğitimi ve gelişimi destekleyeceğini söyledi.
Türk Kızılay Başkanı Ahmet Lütfü Akar da, dünyada bazı devletlerin yardımına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Bu kapsamda birleşmiş milletlerin UNSCR, WFP gibi kuruluşlarla işbirliği geliştirdik. Türkiye Cumhuriyeti koruması altındaki çocuklar, acımasız savaşın en büyük mağdurları arasındadır. Gerek AFAD gerek Türk Kızılayı koruma altındaki çocukların dayanırlıklarını arttırmak için faaliyetlerde bulunmaktadır. Bundan böyle UNICEF’in desteğiyle Avrupa Komisyonu’nun maddi desteğiyle ve diğer kuruluşların desteğiyle daha sistematik daha bilinçli bir dayandırılan gücü kazandırma çalışmalarına devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
AFAD İşleri Başkanlığı Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer ise, 6 barınma merkezinde biri Şanlıurfa il merkezinde olmak üzere 9 okulun iç donanımını UNICEF’in karşıladığını ifade etti. Özer, 12 derslikli 5 okulun ihalesini yaptıklarını sözlerine ekledi. 29 bin 713 öğrencinin eğitimlerini devam ettiğini belirten Özer, 27 bin 221 yetişkin ise meslek edindirme kursları aldıklarını aktardı. Özer, “Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile on tane tam donanımlı hastane projesi de ihale edilmiştir. Diğer Birleşmiş Milletler kuruluşlarıyla da bu projeleri hızlandırarak daha sağlıklı ortamda yaşamalarına imkan sağlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
AB Delegasyonu Türkiye Başkanı Jean Maurice Ripert, Avrupa Birliği’nin Suriye’deki şiddetin artmasından korktuğunu ve insan ihlallerinden dolayı büyük şaşkınlık içerisinde olduğunu ifade ederek, Haziran ayında Suriye ile ilgili Cenevre’de yapılacak konferansla bir çözümün sağlanacağını umduklarını belirtti. Ripert, Reyhanlı’da gerçekleştirilen terör olaylarını kınadıklarını söyleyerek, Türkiye’nin yanında olduklarını ifade etti.
Bir basın mensubunun Suriyeli misafirlerin sayısıyla ilgili sorusu üzerine AFAD Müdahale Dairesi Başkanı Özer, 17 barınma merkezinde 194 bin 968 Suriyeli olduğunu aktardı, ayrıca AFAD olarak 900 milyon TL harcandığını sözlerine ekledi.
Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Erdoğan İşcan ise Suriye krizin en zorlu itilaf olduğunu belirterek, bugün uluslararası toplumun Birleşmiş Milletlerin kaidelerini gerçekleştiremediğine dikkat çekti. Suriye’deki krizin Suriyelileri mülteci durumuna düşürdüğünü ifade ederek, bütün aktörlerin insani yardım sağladıklarını söyledi.
Kızılay Başkanı Akar ve UNICEF Başkanı Abulaban protokole imza attılar.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz