Kızılay, öğrencilere burs verecek

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2004 yılında yüzde 50 oranında ilk ve orta dereceli okullarda okuyan öğrencilere verilen öğrenim burslarını, bu yıl 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren yüzde 70 oranında artırma kararı aldıklarını söyledi.

Türkiye Kızılay Derneği tarafından karşılanan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kıstasları belirlenecek olan 10 bin öğrenciye burs imkanı sağlayan "Bursluluk Hizmetleri İşbirliği Protokolü", Bakan Çelik ile Kızılay Derneği Genel Başkanı Talat Yılmaz arasında imzalandı. Kızılay Derneği'nin Genel Merkez binasında düzenlenen protokol töreninde bir konuşma yapan Bakan Çelik, Kızılay Derneği'ne, 10 bin öğrenciye 12 ay süreyle verilecek olan 43 milyonluk burs için teşekkür etti. Bakan Çelik, eğitimin sadece Milli Eğitim Bakanlığı'na bırakılacak bir komplike iş olmadığını belirterek, eğitimin seferberlik kapsamında, her kesim ve kurumu ilgilendiren bir konu olduğunu kaydetti. Bakan Çelik, kendisinin Devlet Parasız Yatılı okullarında kalarak, okuduğuna dikkat çekerek, bu okulların olmaması halinde okuyamayacağını, devlet tarafından sağlanan bu imkanlarla, maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin okuyabildiğine işaret etti. Bu çerçevede, Türkiye genelinde 564 Yatılı Bölge İlköğöretim Okulu (YİBO) ve Pansiyonlu İlköğretim Okulu (PİO) ile 884 adet ortaöğretim pansiyonu bulunduğunu, 2004 yılında 33 tane daha yurt yapıldığını kaydeden Bakan Çelik, bakanlık tarafından 128 bin ilk ve orta dereceli okullarda okuyan öğrencilere burs verildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Bakan Çelik, devletin fakir ve başarılı öğrenciler için yaptığı çalışmaları anlattıktan sonra, bakanlık tarafından ilk ve ortaöğrenimde okuyan öğrencilere verilen bursların 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren artırılacağını açıkladı. Göreve geldiklerinde bursların çok düşük olduğuna işaret eden Bakan Çelik, 13 milyon lira olarak verilen bursları, yüzde 50 oranında artırarak 22 milyona lira yaptıklarını, bu sene de yüzde 70 oranında artırarak, 43 milyon lira yapacaklarını bildirdi.
Bakan Çelik, ilköğretim okullarında sosyal ve kültürel kolların formalite haline geldiğini kaydederek, yeni müfredat kapsamına 'Afet, ilk yardım' gibi derslerin konmasıyla birlikte, bu öğrenci kollarının daha bir ivme kazanacağına inandıklarını ifade etti.
Kızılay Derneği Genel Başkanı Talat Yılmaz ise törende Kızılay'ın önemini vurgulayarak, Kızılay'ın görev ve çalışma alanlarının savaş ve afetle sınırlı olmadığını, Kızılay'ın eğitimden, sağlığa, kan hizmetlerinden toplumsal refahın artırılmasına kadar bir dizi çalışma alanına sahip olduğunu söyledi. Yılmaz, Kızılay ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında ortak yürütülen projelere değinerek, bu projeler arasında toplumda afet bilincini yükseltmek için uzmanlarca hazırlanan "Kızılay ile Güvenli Yaşamı Öğreniyorum" adlı öğrenci ve öğretmen kitapları hazırlandığını, bu kitapların bu eğitim öğretim yılında pilot illerde kullanılmaya başlanacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Yılmaz, bir diğer projenin de ilk yardım bilincinin artırılmasına yönelik olarak, 6-14 yaş grubunu kapsayan ve ilk yardım anında nelerin yapılabileceğinin öğretilmesine ilişkin çalışma olduğunu kaydetti. Yılmaz, Kızılay'ın önceki dönemlerde verdiği burslar konusunda bir takım şaibelerin ve sıkıntıların yaşandığının altını çizerek, bu dönemde toplam 5 trilyon lira ayrılan bursların, Milli Eğitim Bakanlığı kanalıyla verilmesinin en doğru olacağını düşündüklerini söyleyerek, bursların 8 ay yerine 12 ay boyunca verileceğini, kriterleri de bakanlığın belirleyeceğini ifade etti.