Kızılay'dan Irak savaşı hazırlığı

Kızılay Genel Başkanı Dr. Ertan Gönen, ABD'nin olası bir Irak operasyonuna karşı kaynaklarının yüzde 40'lık kısmını kullanacaklarını söyledi.

Kızılay Genel Başkanı Dr. Gönen, ABD'nin olası bir Irak operasyonuna karşı Kızılay'ın hazırlıkları ile ilgili NTV televizyonuna bilgi verdi. Kızılay'ın, olası bir Irak operasyonu için özel bir hazırlığı olmadığını belirten Gönen, Kızılay'ın her zaman her afete karşı hazırlıklı olduğunu kaydetti. Kızılay'ın hazır durumda olan bir kurum olduğunu savunan Dr. Gönen, hazırlıklar için kendilerine herhangi bir talep gelmediğini belirtti.

200-250 bin göçmeni karşılayabilecek durumda olduklarını açıklayan Gönen, "Biz elimizdeki stokların yüzde 40'ını kullanmak istiyoruz. Bunlar hükümetimizin ve Genel Kurmay'ın vereceği görev doğrultusunda olacaktır. Personel bakımından bir hazırlığımız vardır" dedi.

Reklam
Reklam

Olası bir Irak operasyonunun Türkiye'ye maliyetinin bir hayli yüksek olacağına dikkat çeken Dr. Gönen, "Afyon depreminde 16 trilyon lira biz kendi öz kaynaklarımızdan harcadık. Irak operasyonu dolayısıyla böyle bir harcama yaparsak, operasyonun sınır ötesi olması da çok önemli. Bu bakımdan bizim hesabımız 50 milyon dolardan biraz fazladır" diye konuştu.

Kızılay Başkanı Gönen, Irak operasyonu için kaynaklarının yüzde 40'ını kullanmayı düşündüklerini yineleyerek, yüzde 60'lık kısmını yurt içindeki deprem veya afet için kullanmayı hedeflediklerini anlattı. Operasyonun uzun sürmesi halinde maliyetin de artacağını ifade eden Gönen, 50 milyon doları 4 aylık bir dönemin maliyeti olarak gördüklerini açıkladı.

Deprem hazırlıkları hakkında da bilgi veren Gönen, "Biz bütün çadırlarımızı yeniledik. Oda şeklinde çadırlar üretiyoruz. Çadır üretim merkezimizde yılda 12 bin çadır üretiyoruz. Artık eski görüntülerin hiçbiri olmayacaktır. Şuanda 70-80 bin kişilik stokumuz var" ifadelerini kullandı.

Olası Irak operasyonunda bütün vatandaşları periyodik olarak kan vermeye çağıran Kızılay Başkanı Gönen, "Kan stoklanmaz. Bunun en fazla saklama süresi 39 gündür. Böyle bir deprem ya da savaş anında bütün vatandaşlarımızı kan merkezlerine kan vermeye davet ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Operasyon sırasında Genelkurmay'ın belirleyeceği yerlerde 5 bin ya da 10 bin kişilik çadır kentlerin kurulacağını ifade eden Gönen, aynı yerlere seyyar hastane ve devlet hastanelerinde çalışan tecrübeli doktorların da gönderileceğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler: