Kızılırmak suyuna temiz raporu

ANKARA (İHA) - Ankara'ya getirilecek olan Kızılırmak suyunda herhangi bir kirlilik olmadığı belirtildi.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, Kızılırmak suyunda tarımsal kaynaklı herhangi bir kirlilik olmadığını açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, son günlerde bazı yayın organlarında Kızılırmak suyunun kalitesine ilişkin yeniden ve kasıtlı olarak doğru olmayan açıklamalar çıkmaya başladığını belirterek, "Daha önce bir çok kez bilimsel dayanağı olmayan bu suçlamalara, ilgili kurum ve üniversitelerin analiz raporlarıyla defalarca yanıt vermemize rağmen, bu kişiler mesnetsiz ve kaynağı olmayan suçlamalara devam etmektedirler" dedi.

Reklam
Reklam

DSİ, ODTÜ, İTÜ, Sağlık Bakanlığı, İl Hıfzıssıhha ve ASKİ'nin, Kızılırmak suyunun kesinlikle ağır metaller ve diğer yönden kirlilik içermediğini, içilebilir olduğuna dair kesin ve net analiz raporlarını açıkladığını hatırlatan Başkan Gökçek şunları söyledi:

"Kızılırmak suyundaki sülfat oranının yüksek olması nedeniyle içilemez olduğunu iddia eden bu ağızlar iddialarının boş çıktığını görünce bu kez yön değiştirdiler. Söyleyecek sözü kalmayan bu kişiler şimdi de Kızılırmak suyunda tarım ve böcek ilaçları, hormonlar ve ağır metaller olduğu dedikodusunu yaymaya başladılar".
Başkan Gökçek, "Daha önce defalarca bu konularda analizler yaptırmış olmamıza rağmen, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne bir kez daha kimyasal, mikrobiyolojik ve fiziksel parametreler açısından tam analizleri yaptırdık ve kurum Kızılırmak suyunda tarımsal kaynaklı herhangi bir kirlilik olmadığına dair rapor verdi" dedi.

Kızılırmak suyundaki sülfat oranın biraz yüksek olmasının ev araç gereçlerine, beton yapılara, borulara, hassas ciltlere zarar vereceği, yemeklerin geç pişmesine neden olacağı gibi bazı çevrelerce açıklamaların yapıldığını hatırlatan Başkan Gökçek, "Biz bu konularda da sadece ülkemizde değil tüm dünya örneklerini de karşılaştırarak araştırmalar yaptık. Bizim şehre vereceğimiz sertlik ve sülfat oranında bu etkilerin görüleceğine dair herhangi bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Ki biz bu suyu İvedik Arıtma Tesisleri'ne ulaştırdıktan sonra Çamlıdere ve Kurboğazı Barajları'ndan gelen sülfat oranı çok düşük olan suyla harmanlayarak sülfat oranını ve sertliğini dünya ve Türkiye standartlarının altına düşüreceğiz. Dolayısıyla Kızılırmak suyunun kalitesine ilişkin olarak Başkentiler'in en küçük bir tereddüdü dahi olmasın" dedi.

Reklam
Reklam

Yurtdışına yaptığı gezilerde özellikle piyasada hazır olarak satılan içme sularının üzerindeki değerlere mutlaka baktığını söyleyen Başkan Gökçek, "Avrupa da yaygın olarak tüketilen bir çok içme suyu ve maden suyu markasında sülfat ve sertlik oranlarının bizim Ankara'ya vereceğimiz suyun çok üzerinde olduğunu gördüm" dedi.