Kızılırmık içme suyu olarak kullanılamaz

Ankara (AA)- Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) 2005 yılında yayınladığı bir raporunda, "Kızılırmak'ın doğal yapısı itibarıyla klorür, sülfat ve sertlik değerleri çok yüksektir. Bu parametreler içme ve kullanma açısından çok önemlidir ve ileri arıtma teknikleri kullanmadan düşünmek mümkün değildir" denildiğini bildirdi.

Çakar, düzenlediği basın toplantısında, DSİ'nin 2005'deki "Hirfanlı ve Kesikköprü Baraj Gölleri ve Havzalarında Kirlilik Araştırması" Raporunda yer alan bazı değerlendirmeleri açıkladı. Söz konusu raporda Kızılırmak havzasının en belirgin özelliğinin suyunun tuzlu olması, toplam çözünmüş katılar bakımından her iki baraj gölünün de kıta içi su kaynaklarının sınıflandırılmasına göre 2. sınıf su kalitesinde olduğunun belirtildiğine dikkat çeken Çakar, raporda yer alan değerlendirmeleri şöyle aktardı:

Reklam
Reklam

"Baraj göllerinin bakteriyolojik açıdan kıta içi 2. sınıf su kalitesinde olduğu ve içme suyu olarak kullanılamayacağı belirlenmiştir. -Mikrobiyolojik ölçüm sonuçları da Hirfanlı ve Kesikköprü baraj sularının bakteriyolojik açıdan kıta içi 2.sınıf su kalitesinde olduğunu ve içme suyu olarak kullanılamayacağını göstermektedir.-Ankara için içme ve kullanma suyu planlamalarında bu durumlar gözönüne alınarak varsa Kızılırmak dışındaki seçeneklerin tekrar değerlendirilmesi yararlı görülmektedir."

TESİSLERDE ARITILAMAZ

Çakar, uzmanlardan alınan bilgilere göre de kimyasal, biyolojik ve mikrobiyolojik yönden yüksek kirlilik oranına sahip Kızılırmak suyu ya da Kesikköprü baraj suyunun İvedik Arıtma Tesisleri'nde arıtılamayacağını, tesislerin bu suyu arıtabilecek özellikte olmadığını söyledi. Uzmanların, Ankara'ya Kesikköprü'den gelecek suyun İvedik Arıtma tesislerini bozacağını ve başka sorunlara yol açacağını ilettiklerine dikkati çeken Çakar, "Yüksek teknoloji gerektiren arıtma sistemleri çok pahalıdır ve 1 yıldan önce de bu sistemin kurulması ve işletilmesi mümkün değildir. Bu teknolojiye sahip arıtma sisteminin kullanılması durumunda su fiyatları artacağından tüketiciler zarara uğrayacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Konunun sürekli olarak çarpıtıldığını ve önemli ihmaller olduğunu ileri süren Çakar, "Sayın Gökçek 13 yıldır başkan. Mazeret göstermeye hakkı yok. Bile bile yönetim hatası" var diye konuştu. Çakar, şöyle devam etti:

"Bu bir suçtur. Cezasını Ankaralı çekecek. Gerede projesi başladığında Kesikköprü suyu düşecek ve o proje kullanılmayacak, bunun bedelini kim ödeyecek? Tüm yargıyı göreve davet ediyorum bu konuda. Tüketiciler de haklarını arasınlar ilgili yerleri telefon, faks yağmuruna tutsunlar. Tüm Ankaralıları tepkiye davet ediyorum."

Çakar, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bu konuda bir kaç kurumun farklı görüş bildirdiğinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

"Buradan haykırıyoruz, Sayın Gökçek, Sayın Başbakan, Sayın yetkililer, basın mensupları; gelin beraber oradan su numuneleri alalım ve dünyanın en güvenilir laboratuvarında tahlil yaptıralım, var mısınız, varlar mı?..."