Kızılot'ta deniz kaplumbağalarının üreme alanları koruma altına alındı

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılot beldesinde Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının üreme alanları koruma altına...

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılot beldesinde Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının üreme alanları koruma altına alındı.
Deniz kaplumbağalarının yaklaşık 110 milyon yıldan beri dünyada yaşadığını belirten Kızılot Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Keçer, Kızılot sahilinin, Dünya Doğayı Koruma Birliği(IUCN) tarafından dünyanın en önemli deniz kaplumbağası üreme alanlarında biri seçildiğini söyledi. Kızılot sahilinde her yıl düzenli bir şekilde Hacattepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü, Antalya Çevre İl Müdürlüğü, Özel Çevre Koruma Kurulu(ÖÇK) ve Kızılot Belediyesi ile birlikte her yıl iribaşlı deniz kaplumbağası üreme alanı tespiti yaptığını belirten Mustafa Keçer, 13 kilometrelik Kızılot sahilinde 537 Caretta Caretta üreme alanı bulunduğunu söyledi.
IUCN verilerine göre Türkiye’de Akdeniz kıyılarında belirlenmiş ve resmî olarak kabul edilmiş 20 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalı bulunduğunu belirten Keçer, bu kumsalların Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye (Muğla), Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot(Manavgat), Demirtaş, Gazipaşa (Antalya), Anamur, Göksu Deltası, Alata, Kazanlı (İçel), Akyatan, Yumurtalık (Adana) ve Samandağ (Hatay) olduğunu kaydetti. Keçer, "Deniz kaplumbağaları yaklaşık 110 milyon yıldan beri yaşıyor. Akdeniz kıyılarında geçmişten günümüze kadar yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, iribaşlı deniz kaplumbağası (Caretta caretta) türünün en önemli yuvalama alanları Yunanistan ve Türkiye'dir. Sıcak ve ılıman okyanuslarda halâ yüzmekte olan yedi tür deniz kaplumbağası vardır. 7 türden üçünün neslini devam ettirmede tehdit altındadır. Bunlardan biri de Caretta Caretta türüdür. Kızılot sahilinde üreme alanlarınlarının tamamını koruma altına aldık." diye konuştu.
Kızılot bölgesinde iribaşlı deniz kaplumbağaları üreme alanlarında havai fişek atımını yasakladıklarını belirten Keçer, Akdeniz kıyılarında kaplumbağa ölümlerinin de genelde balıkçı ağlarına takılma, denize atılan naylon poşetleri deniz anası zannederek boğulma, denizde sürat motoru çarpması, doğrudan besin olarak yenilmesi, üreme alanlarının tahrip edilmesi ve derisinin süs eşyası olarak kullanılması olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz