Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Dinler, Ürün Değerlendirmesinde Bulundu

Mardin'in Kızıltepe ovasında yetişen ürünlerle ilgili açıklamalarda bulunan Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, çitçileri,...

Mardin'in Kızıltepe ovasında yetişen ürünlerle ilgili açıklamalarda bulunan Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, çitçileri, bu sene yaşanan dolu ve afetlere karşı önümüzdeki yıl daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kızıltepe Ziraat Oda Başkanı Dinler, ürün veriminin bu sene iyi olduğunu söyledi. Ürün fiyatının masrafına göre çok olmadığını kaydeden Dinler, "Çiftçi fiyattan memnun değildir bunun nedeni ekmeklik buğdayın piyasada değeri ton başına 630 liradan 650 liraya kadar vardır. Çiftçi bu ürünü ofise götürdüğü zaman masrafı çoğalıyor buda çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Devlet 3 senedir çıkardığı kanunla ürünlerini sigortalandıranlar afet durumunda zararları karşılanacaktır. Yapılan sigorta işlemlerinde ücretin yarısını devlet karşılıyor. Diğer yarısını da çiftçi karşılıyor. Bu çiftçi için çok iyi bu kanun ilk çıktığında yapanlar çok azdı ama giderek ürünlerini sigortalayanlar çoğalıyor çiftçilere tavsiyem ürünlerini sigortalasınlar çünkü afet durumunda zararları karşılanacaktır. Bu sene bir köyümüzde doludan dolayı ürün çok zarar görmüştü ancak sigortalı olmadığı için zararı alamadı" dedi.

Reklam
Reklam

Anız yakımına karşı olduğunu ifade eden Dinler, "Tarladaki saplar toplanmazsa çiftçi ikici ürününü ekemiyor mecburen yakıyor. Çiftçiye tavsiyemiz ürününü biçerken samanı da toplayan biçerlerle biçsinler o zaman anız yakımına gerek kalmadan ikinci ürünü ekebilecekler. Ancak burada zaman önemlidir çiftçi ikinci ürünü ne kadar kısa sürede ekerse o kadar iyidir. Mısırın pamuğa göre daha az masraflı olduğu için çiftçi mısıra yöneliyor. Devlet pamuk desteğini az veriyor mısır pamuğa göre işçiliği daha azdır masrafı daha azdır bundan dolayı çiftçi mısıra yöneliyor. Kızıltepe Ovası'nda 1 milyon 200 bin dönüm arazı var eskiden 300 bin dönüm pamuk ekilirken şimdi 20 bin civarı pamuk ekiliyor. Devletten isteğimiz bir an önce GAP suyunun buraya gelmesidir. Çiftçimiz yer altı sularlıyla suladığı için çok masrafı gidiyor GAP suyu olursa bu masraflardan kurtulacak 30 Bin elektrik borcu geleceğine 2 bin lira elektrik borcu çıkacak bu da çiftçiyi rahatlatır. Şu an çiftçimizin çoğu elektrik borcu yüzünden icralıktır onun için bir an önce GAP suyunun buraya ulaşmasını istiyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz