Türkiye'de son yıllarda kız çocukların okula gönderilmesini teşvik eden kampanyalar sayesinde ilköğretimde kızların okullaşma oranı yüzde 98,5'e yükseldi.
Bazı resmi ve özel kurum ile kuruluşlar, son yıllarda gerçekleştirdikleri "Haydi Kızlar Okula", "Baba Beni Okula Gönder", "Kardelenler" gibi kampanyalarla kızların okullaşma oranını artırmaya çalıştı.
Bu kapsamda uygulanan projelerle kızların ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 98,5'e çıktı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kız çocuklarının geleceği ve kadın istihdamının artırılması için eğitimin çok önemli olduğunu söyledi.
Son yıllarda başlatılan kampanyalar sayesinde ilkokul ve ortaokullarda kızlar ile erkekler arasındaki makasın kapandığını anlatan Gevrek, şöyle devam etti:
"Kız çocuklarında yüzde 98,5 okullaşma ile ilköğretimde çok ciddi bir başarı elde edildi. Bu oranın, ortaöğretim ve yükseköğretimde de yükseltilmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Çünkü kadın istihdam oranları ilköğretim mezunlarında yüzde 15 civarındayken üniversite mezunlarında yüzde 70'e kadar yükseliyor. Kadın istihdamında Avrupa standartlarını yakalamak istiyorsak kadının eğitimine çok önem vermek zorundayız."
-Her ile bir "kadın konuk evi"-
Gevrek, kadın istihdamının artırılması, kadına yönelik şiddetinin önlenmesi, kız çocuklarının eğitimi ve ihtiyaçlarının karşılanması gibi çok geniş bir yelpazede çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.
Bakanlık olarak geçen yıl genellikle kadına uygulanan şiddetle mücadele alanında çalıştıklarını dile getiren Gevrek, bu kapsamda TBMM'de tüm partilerin oy birliği ile çok önemli bir yasa çıkarıldığını hatırlattı.
Gevrek, kadına yönelik şiddetle mücadele anlamında çok ciddi, kurumsallaşmış bir mevzuat oluştuğuna dikkati çekerek, "Bununla ilgili kurumlarımızı kurmaya çalışıyoruz. Her ilde bir kadın konuk evi kurmaya çalışıyoruz. Devlet olarak şiddet noktasında yapılması gereken her türlü etkin mücadeleyi yapmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
-Kadınlara "esnek çalışma modeli" düzenlemesi-
Gevrek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in, kadının güçlendirilmesi ve istihdamının artırılmasına çok önem verdiğini vurguladı.
Bu yıl kadın istihdamına ağırlık verdiklerine işaret eden Gevrek, şöyle devam etti:
"İş ve aile yaşamının güçlendirilmesi, toplumun yapısı için çok gerekli. Geleneksel bir toplum yapısına sahibiz. Ayrıca kadının kendi evinde anne olma rolü var. Aile yaşamında mutluluk en önemli nokta. Annenin, çocuklarına bakabilmesi çok önemli. Anne hem evinin içindeki rolünü yapabilmeli hem de çok rahat çalışabilmeli. Bu konuda kreş ve bakım modellerinin güçlendirilmesinden esnek çalışma modellerinin desteklenmesine kadar her türlü içeriği olan bir paket üzerinde diğer ilgili bakanlıklarla çalışıyoruz. Esnek çalışma modellerinin, kadının doğum sonrasındaki kullanımıyla başlayacak bir model üzerinde çalışıyoruz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz