KKKA'dan kurtuluş yok

SAMSUN (İHA) - Kuş gribi sebebiyle itlaf edilen tavuklar yüzünden kene sayısında artış gözlendiği, bununda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını tetiklediği yönündeki iddiaların bilim dışı olduğu görüşü savunuldu.

KKKA ve diğer bulaşıcı enfeksiyonlarla ilgili yaptığı birçok araştırması bulunan ve çok sayıda KKKA hastasının iyileşmesini sağlayan OMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Levent Doğancı, 2007 yılında Karadeniz Bölgesi'nde kene ısırması sonucu KKKA vakalarının erken başladığını, 2006 yılında temmuz-ağustos aylarında görülen vakaların bu yıl 28 mart ayında başladığı söyledi. Bu zamana kadar 20 vaka gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Levent Doğancı, bölge endemik olduktan sonra kenelerin normal doğal yaşam hususları nedeniyle yumurtalarını virüsü bulaştırabilmeleri yeni jenerasyonların, yeni bulaştırıcı şekilde doğmaları yüzünden toprağa bulaşan bu enfeksiyonun bölgeden çıkmayacağına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

"Enfeksiyon bölgede belki 10 yıllar boyunca kalacaktır" diyen Doğancı, "Halkın eğitilmesi çok önemli. Bölgeye yeterli ilaç stoklarının sağlanması çok önemli. 21 yüzyılın başlarında hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklarda büyük başarı elde edildi. Bizim ülkemizde de hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar var. 21. yüzyıl başladıktan sonra global küresel ısınmayla birlikte kene popülasyonlarındaki artışla birlikte bu enfeksiyonun bu bölgeye girdiğini görüyoruz" dedi.
Kuş gribinden dolayı tavukların itlaf edilmesinin kenelerin çoğalmasına yol açtığı yönündeki iddiaları değerlendiren Doğancı, "Bu ilişkiyi saptayabilecek bir bilimsel kanıtımız yok. Kuş gribinden sonra etrafımızdaki kümes hayvanları mantıklı olarak bertaraf edildi. Ama KKKA vakaları tarla, orman ve meralardan bulaşıyor. Bize ulaşan olgularımızın hepsi bu bölgelerde. Çok yakın ilişki kurmakta zorlanıyoruz. Bu ilişkinin kurulamayacağını görüyoruz. Kuş gribi nedeniyle tavuklar itlaf edildi, kene
popülasyonaları artı ilişkisini kurmak pek bilimsel olmuyor. Böyle bir şey yok" diye konuştu.

Reklam
Reklam

KKKA'yı diğer hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardan ayıran ve önemli kılan unsurlar gibi konular hakkında bilgi veren Doğancı, "KKKA, öldürücü seyreden bir hastalıktır. Kanamalar ölümle sonuçlanan enfeksiyon oluşturuyor. Her kene jenerasyonuyla gelebiliyor. Keneler enteresan canlılardır. Doğada beslenmedikleri, aç kaldıklarında bile yıllarca yaşamlarını sürdürebilirler. 8-10 yıla kadar yaşamlarını sürdüren türlerini biliyoruz. Bu nedenle bir bölge enfekte olduğu zaman, tamamen arındırılması güç ve pahalı metotlar istiyor. Ahırları ve kümesleri çok kolay arındırabiliriz, fakat keneye karşı kullanılan ilaçlar diğer böcekleri de öldürür. İlaçlamayı geniş alanlarda yapmak mümkün değil. Isınma çok önemli bir faktör. Kışın çok soğuk geçmesi kene popülasyonunu azaltıcı gösteriyor. Bizim açımızdan yeni bir enfeksiyon 2000 yıllardan önce bilmiyorduk. Kan testi yaparak enfeksiyonun olabilirliğini düşünüyorduk ama artık teyit ediyoruz, aktif hastalık olarak devam edecektir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam