KKTC, eşek ihraç edecek

LEFKOŞA (İHA) - Dünyada eşi görülmemiş şekilde evcil yaşamdan yabani yaşama geçiş yapan ve bu yönüyle dünya literatürüne giren Dipkarpaz'daki hür eşeklerin bir kısmının "köylülerin mülkiyetinde bulunan alanlara büyük zarar verdikleri" gerekçesiyle ihraç edilmesine ilişkin önerge Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında onaylandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vekili Milli Eğitim ve Kültür Bakanı İlkay Kamil tarafından Bakanlar Kurulu'na götürülen "Yaban Eşeklerinin İhraç Edilmesi" önergesinde, "Tarımsal üretimde yapılan zararların minumuma düşürülmesi ve çoğalarak yörede sorun olan eşeklerin bir kısmının gelen talepler doğrultusunda ihracatının yapılması zorunluluk arzetmektedir" denildi. Önergede, konuyla ilgili olarak Veteriner Dairesi ile Orman Dairesi yetkili kılındı.

Reklam
Reklam

Veteriner Dairesi ile Orman Dairesinin önerisine göre, 1974 sonrası Karpaz Bölgesi'nde bulunan ve Milli Park kapsamı içine alınan yabani eşeklerin çoğalması sonucu, Milli Park dışında tarımsal üretim yapılan ve köylülerin mülkiyetinde bulunan alanlarda büyük zarar yaptığı ve köylünün ürün almasını engellediği biliniyor.
Tarımsal üretimde yapılan zararların minumuma düşürülmesi ve çoğalarak yörede sorun olan eşeklerin bir kısmının gelen talepler doğrultusunda ihracatının yapılması zorunlu hale geldiği, satılacak eşeklerin yakalanması, toplanması, eşeklerin ihraç edilebilir duruma getirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Veteriner Dairesi ile Orman Dairesi'nin yetkili kılındı. İhracat işleminin ise Maliye Bakanlığı'nın uhdesinde gerçekleşmesi ve ihracat gerçekleşene kadar doğacak masrafların avans hesabından karşılanması ve ihracattan elde edilen gelirin yine avans hesabına yatırılması karara bağlandı.

Veteriner Dairesi Müdürü Kamil Aktolgalı, iri yapılı olan Kıbrıs eşeklerinin genetik olarak çok iyi özellikler taşıyan ve literatüre de "Kıbrıs Eşeği" olarak girmiş bir ırk olduğuna işaret etti.

Reklam
Reklam

Dipkarpaz'da bulunan Milli Park alanı içerisindeki eşeklerin zamanla çoğalarak ekili ve dikili alanlara zarar vermeye başladığını belirten Kamil Aktolgalı, projenin "Milli Park alanı içinde yer alan telli alan dışındaki bölgede bulunan ve köylünün ürünlerine zarar veren hayvanların telli bölgenin içine toplanıp bu bölgenin giriş ve çıkışının

kontrol altına alınmasını" amaçladığını söyledi.

Bir diğer amacın da telli bölgede toplanacak "üstün genetik yapıya sahip Kıbrıs eşeklerinin" Türkiye'deki ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere köylünün hizmetine sunmak üzere ihraç edilmesi olduğunu açıklayan Aktolgalı, bu yönde Türkiye'den talep olduğunu söyledi.

Belli bir alan içerisindeki herhangi bir hayvan türünün populasyonu çoğaldığı zaman buna tedbir almak gerektiğine işaret eden Aktolgalı, "Aksi takdirde diğer sürü de tehlikeye girer. Milli Park alanı içindeki su ve yiyecek sınırlıdır ve belli sayıda hayvana yetecek düzeydedir. Bu nedenle bu eşeklerin çoğalması sürünün tümü için de tehlike arzetmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Aktolgalı, projede Veteriner Dairesi'ne verilen görevin eşeklerin sağlıklarının kontrol edilmesi, yükletip indirmek için gerekli teknik bilgileri sağlamak olduğunu söyledi.
Aktolgalı, proje sonunda popülasyonun tespit edileceğini ve tespit edilen sayıya göre ne yapılacağına karar verileceğini de sözlerine ekledi.