KKTC, kayıtdışı yaşamı kayıt altına alıyor

LEFKOŞA (İHA) - KKTC Hükümeti'nin geçtiğimiz yıl Muhaceret Yasası'nda yaptığı köklü değişiklik ve bu yasaya bağlı olarak Türkiye ile imzalanan anlaşmanın Ocak ayı başında uygulamaya girmesiyle, son aylarda KKTC'ye girişlerin büyük oranda kontrol altına alınmaya başlandığı bildirildi.

KKTC'de çalışmak için pasaportla giriş zorunluluğu getiren ve 6 aylık geçiş süresinin ardından ağır cezalar öngören yasal değişiklikle birlikte, son haftalarda limanlarda da kontroller artırıldı. Muhaceret memurları, limanlarda yaptıkları kontrollerde, uygun bulunmayan kişilerin ülkeye girişine izin vermiyor ve bu çerçevede her gün ortalama 30-50 kişi aynı gemiyle geri gönderiliyor.

Reklam
Reklam

Ocak ayı başından itibaren uygulamaya giren yeni düzenlemelere uymayanlara, 6 aylık geçiş sürecinin ardından ağır ceza getiriliyor. Buna göre, Haziran sonundan itibaren, kimlikle giriş yapmasına rağmen ülkede kayıt yaptırmadan kalanlara asgari ücretin 2 katı oranında para cezası verilecek ve bu kişiler sınır dışı edilecek. Bu durumdaki kişileri çalıştıran işverenlere de ağır para cezası verilecek ve ihalelere katılma yasağı uygulanacak.

Muhaceret Yasası'nda geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikle kimlikle girişlerin ancak 3 aylık turistik amaçla yapılabileceğine ilişkin düzenlemeye vurgu yapılmış ve ülkede çalışacaklara pasaportla giriş zorunluluğu getirilmişti. Pasaportla giriş çalışma izni için zorunlu hale getirilirken, kayıtsız çalışanlara ise para cezasının yanında sınır dışı edilme cezası da getirilmişti. Bu düzenlemeyle birlikte limanlarda etkin kontrol öngörülmüş ve muhaceret memurlarına, girişlerde sorgulama yetkisi verilmişti. Yasal düzenlemeyle, kayıtsız çalışmanın yanı sıra çalıştırmaya da ağır cezalar getirilmişti.

Reklam
Reklam

"SON 1 YILDA KAYITLI İŞÇİ SAYISI 5 BİNDEN 12 BİNE ÇIKTI İçişleri Bakanı Özkan Murat, Muhaceret Yasası'nda yapılan düzenleme ve buna bağlı olarak Türkiye ile imzalanan anlaşmanın Ocak ayı başında uygulamaya girdiğine dikkat çekerek, bu düzenlemenin sonuçlarının yakın zamanda görüleceğini belirtti.

Yasadaki düzenlemelerin titizlikle uygulandığını, ancak uygulamanın yeni başladığını söyleyen Murat, aynı yasa uyarınca limanlarda da etkin kontrol yapıldığını ve ülkeye girişi uygun bulunmayanlara giriş izni verilmediğini kaydetti. Kontrollerin her gün limanlarda yapıldığını ve ülkeye girişleri uygun bulunmayan kişilerin geri gönderildiğini belirten Murat, "Bu konuda son derece kararlıyız. Ülkeyi 'sorma gir' hanı olmaktan kurtaracağız. Yasayı, anlaşmayı uyguluyoruz ve sonuç alacağız; ama bu, yılların birikimine dayanan bir sorun ve zamana ihtiyacımız var" dedi.

Özellikle 6 aylık geçiş sürecinin ardından, Haziran ayı sonundan itibaren ağır para cezalarının ve sınır dışı uygulamaların başlayacağını, buna ek olarak işverene de ceza öngörüldüğünü anlatan Murat, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Yasa uygulamaya girmeden, konuyla ilgili düzenlemelerin duyurulmasıyla sonuç almaya başladık. Son 1 yılda kayıtlı işçi sayısı 5 binden 12 bine çıktı. Yüzde yüzü aşan bir artış oldu. Bu da yeterli değil tabii, hedefimiz, kayıt dışı yaşamı tamamen kayıt altına almak. Bunu da kontroller ve yasal müeyyidelerle yapacağımıza inanıyorum."

Ülkedeki kayıt dışı işçi sayısının 30 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini de söyleyen İçişleri Bakanı Murat, "Hem hükümetimizin hem de bakanlığımızın öncelikleri arasında yer alan bu konu hakkında çok ciddi çalışma içindeyiz; çünkü kayıt dışı yaşamın polisiye olaylar yanında ekonomiye de olumsuz etkisi var" dedi.

"MAHKUM VE TUTUKLULARIN YARISI KAYIT DIŞI KİŞİLER" Son günlerde yoğunlaşan şiddet olaylarının toplumda yarattığı tedirginliğe dikkat çekilmesi üzerine, güvenli yaşamın insan hayatının öncelikleri arasında olduğunu belirten Murat, bu konudaki kaygıları ciddiyetle izlediklerini anlattı.

Toplumsal ve ekonomik durumla bağlantılı polisiye olayların tüm toplumlarda görüldüğünü, ancak KKTC'de, bunlara ek olarak kayıt dışı yaşamın da suç olaylarının artmasında etken oluşturduğunu vurgulayan Murat, Merkezi Cezaevi'ndeki tutuklu ve mahkumların yarısının vatandaş olmayan kayıt dışı kişilerden oluşmasını bu duruma örnek gösterdi.

Reklam
Reklam

Murat, "Kayıt dışı yaşamın kayıt altına alınması ve girişlerin kontrollü hale getirilmesiyle suç oranında da düşüş olacak. Kayıtlı ve çalışan insan, suça daha az eğilimli olur" dedi.

İçişleri Bakanı Özkan Murat, iş çevrelerinin çalışma izinleriyle ilgili bürokratik işlemlerden yakındıklarının anımsatılması üzerine de, "Bu konu üzerinde çalışıyoruz. Prosedürü hızlandırmak için Sağlık ve Çalışma Bakanlıklarıyla birlikte ortak çalışma yapıyoruz. Çalışma izinleriyle ilgili prosedür kolaylaştırılacak" dedi.

İçişleri Bakanı Özkan Murat, "kimlikle girişlerin tamamen kaldırılmasına" ilişkin yaygınlaşan taleplerin anımsatılması üzerine de, "Türkiye ile çok yakın ilişkilerimiz var. Burada binlerce öğrenci ve asker bulunuyor. Ayrıca, dünyada kimlikle seyahat yaygınlaşırken bizim kaldırmamızın dezavantajları da olur. Üstelik 'pasaportla gelen suç işlemez' diye bir kural da yok; çünkü artık pasaport almak zor değil. Kişinin hangi evrakla geldiği değil, hangi amaçla geldiği önemli. Bu nedenle önemli olan girişleri kontrol altına almak ve ülkeye girenlerin amaçlarına uygun kalıp kalmadıklarını takip etmek. Bunu da etkin bir şekilde yapacağız" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam