KKTC Su Temin Projesi'nde Ilk Aşama Gerçekleşiyor

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ne deniz yüzeyinin 250 metre altından 80 kilometre uzunluğundaki borularla...

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ne deniz yüzeyinin 250 metre altından 80 kilometre uzunluğundaki borularla su sağlayacak ‘Su Temin Projesi’nin ilk temeli 13 Ekim Cumartesi günü atılıyor. Mersin Anamur’da gerçekleşecek temel atma törenine KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katılacak.

Türkiye ile KKTC arasında gerçekleşecek su boru hattında çalışmalara başlanıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, projenin detayı hakkında bilgi verildi. Türkiye ve KKTC arasında yapılan bu proje ile deniz altından geçecek 80 kilometre uzunluğundaki su boru hattı ile KKTC’nin su ihtiyacı karşılanacak. Dünyada ilk kez uygulanacak bir yolla, deniz yüzeyinin 250 metre altından borularla su taşınmasını sağlayacak KKTC Su Temin Projesi'nin, yorulma ömrünün 125, sünme ömrünün ise 1000 yıl olarak hesaplanan bir mühendislik çalışması olduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Türkiye tarafında yapılacak barajdan alınacak suyun deniz altından borularla KKTC tarafında yapılacak baraja aktarılmasını sağlayacak KKTC Su Temin Projesi’nin su geçişi ve iki tarafın kara yapılarının temeli 13 Ekim Cumartesi günü Mersin Anamur’da atılacağı belirtildi. Toplam 782,5 milyon TL’ye mal olacak projenin temel atma törenini KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun gerçekleştireceği açıklandı.

Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı’ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, deniz altındaki boru hattı ile KKTC’de Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na aktarılacak. Buna göre, deniz altından su geçiş hattı güzergahı; boru başlangıç ve bitiş koordinatlarını korumak, deniz tabanındaki elverişsiz kısımlardan, dik eğimlerden ve heyelan bölgelerinden kaçınmak, mümkün olduğunca düz bir hat izlemek gibi önemli kıstaslar dikkate alınarak seçildi. Jeolojik araştırmalarla bölgedeki sismik aktivite incelendi ve deprem katalogları oluşturuldu. Denizin akıntı ve dalga rejimini belirleyebilmek için oşinografik araştırmalar yapılarak 12 aylık veri toplandı. Yüksek yoğunluklu polietilen boruların su altında deniz etkileri sebebiyle bozulmaya uğrayıp uğramadığını tespit etmek üzere tam ölçekli 11 adet boru ile deney yapılarak 6 aylık aralıklarla iki yıl boyunca ölçüm gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Yapılan deneyler sayesinde deniz altından Kıbrıs’a su taşıyacak sistemin yorulma ömrünün 125, sünme ömrünün ise 1000 yıldan fazla olduğu hesaplandı. Çalışmada ayrıca deniz altına yerleştirilecek borulara vericiler takılacak. Bu vericiler ve sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilip müdahaleler zamanında yapılacak. Borularda sızıntı ihtimaline karşı tuzluluk sensörleri sürekli işler durumda tutulacak.

“KKTC’NİN 50 YILLIK İÇME SUYU İHTİYACI KARŞILANACAK”

KKTC’ye aktarılacak yıllık 75 milyon metreküp suyun yüzde 50,3’ü içme-kullanma, yüzde 49,7’si sulama suyu olarak değerlendirilecek. Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC’de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca 4 bin 824 hektarlık alanda tarımsal sulama yapılacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: