KKTC toplumsal direniş bayramı törenlerle kutlanıyor

LEFKOŞA (İHA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın (GKK) 31'inci, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) 49'uncu kuruluş ve Kıbrıs'ın fethinin 436'ncı yıldönümünü bugün törenlerle kutluyor.

Kıbrıs Türk tarihinin üç önemli yıldönümünü barındıran 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı kutlamaları bugün saat 09.30'da Lefkoşa'da Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Atatürk Anıtı önünde yer alan törenin ardından saat 10.00'da da Şehitler Abidesi'ne çelenk bırakıldı. Kutlama törenlerine, GKK Komutanı Tümgeneral Mehmet Eröz, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Salih Cengaver Cem, Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, muharip dernekler, siyasi parti başkan ve temsilcileri, kurum, kuruluş ve diğer dernekler, GKK, polis mensupları ile vatandaşlar katıldı.

Reklam
Reklam

Atatürk Anıtı önünde yer alan tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta konması ile başladı. Saygı duruşu, saygı marşı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ile süren tören, GKK Komutanı Tümgeneral Mehmet Eröz'ün anıt özel defterini imzalamasının ardından GKK mensubu Kurmay Binbaşı Akın Örsdemir'in yaptığı günün anlam ve önemini belirten konuşmayla tamamlandı. Örsdemir, bugün Kıbrıs'ın en önemli üç gününü büyük bir coşku, heyecan ve törenlerle kutladıklarını belirterek, Türklerin Kıbrıs adasına geldikten sonra adada hep huzur, adalet, barış ve hoşgörünün hakim olduğunu vurguladı. Örsdemir, konuşmasında Kıbrıs'ın tarihçesi, Türklerin adaya ilk gelişi, İngilizlerden devralması, Türk ve Rumlar arasındaki çatışmalar, TMT'nin kuruluşu, 1974 olayları ve GKK'nın kurulması ile ilgili bilgiler vererek, Kıbrıs Türkü'nün mücadele yıllarında çektiği acıları ve toprağını korumak amacıyla ortaya koyduğu üstün mücadelesini anlattı. Kıbrıs Türkü'nün ata yadigarı topraklarını korumak amacıyla verdiği mücadele yıllarında ortaya çıkan TMT'nin, Anadolu'dan yardım ve destek gelene kadar toprağını başarıyla verdiği haklı mücadele ile savunduğunu ve koruduğunu belirten Örsdemir, TMT'nin Kıbrıs Türkü'nün kendi öz eseri olduğunu, Kıbrıs Türkü'nü esaretten kurtardığını ve bayrağını elden bırakmayan bir efsane olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Örsdemir, Kıbrıs Türkü'nün mücadele yıllarında malı ve canı pahasına toprağını koruduğunu, bunun da hiçbir değerle ölçülemeyeceğine dikkat çekerek, GKK'nın TMT'den aldığı bayrağı daha da ileriye taşıdığını ve gelecekte de çok daha iyi noktalara taşıyacağını kaydetti. GKK'nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri'nin desteğiyle taviz vermeden vatanını koruyan aşılmaz bir güç olduğunu, vatandaşlarına huzur, barış ve güven verdiğini belirten Binbaşı Örsdemir, Kıbrıs Türk halkının 1974'te çok zorluklar çektiğini, ancak taviz vermeden bugünlere ulaştığını dile getirdi. Öte yandan Rumların tarihten ders almadığını ve bugün de Enosis hayalini siyasi yollarla gerçekleştirmeye çalıştığına işaret eden Örsdemir, GKK'nın her türlü mücadeleyle topraklarını korumak, KKTC'yi yaşatmak, bayrağını dalgalandırmaya devam etmek ve vatandaşlarına huzur ve güven vermek için varolduğunu söyledi. Akın Örsdemir, konuşmasının sonunda vatanı için canını ve kanını veren şehitleri anarken, gazilere de sağlık ve uzun ömürler diledi.

Reklam
Reklam

Şehitler Abidesi önünde yer alan tören ise yine protokol sırasına göre çelenklerin anıta bırakılmasıyla başladı. Saygı duruşu, saygı marşı ve saygı atışı ile devam eden tören, GKK Komutanı Tümgeneral Eröz'ün anıt özel defterini imzalamasıyla tamamlandı. Törenlerin ardından Mücahitler Derneği Lokali'nde resepsiyonda verildi. Etkinlikler çerçevesinde bugün Mukavemet Yol Koşusu da yapıldı. Koşu, Boğaz'daki Yayla Bar'dan başladı ve Kırıkkale Mücahitler Evi önünde sona erdi. Yol koşusunda dereceye giren takım ve yarışmacılara ödülleri Lefkoşa'da Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Genel Merkezi'nde düzenlenen törenle verildi.

Bu arada bu akşam Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Karargah bahçesinde GKK'nın kuruluş yıldönümü resepsiyonu verilecek. Resepsiyon saat 20.00'de başlayacak.
Öte yandan kutlamalar yarına kadar sürecek çeşitli etkinliklerle devam edecek ve bu süre zarfında şehitlikler de halkın ziyaretine açık olacak.