KKTC'de 10 Kasım Atatürk'ü anma törenleri

LEFKOŞA (İHA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 69. yıldönümünde, KKTC'de de törenler ve etkinliklerle anılıyor.

Atatürk'ü anma etkinlikleri çerçevesinde tüm ilçelerde törenler düzenlenirken, tüm bayraklar Ata'nın hayata gözlerini yumduğu 09.05'ten gün batımına kadar yarıya indirildi. Lefkoşa'daki ilk tören KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve protokolün katılımı ve Atatürk Anıtı'nda saat 08.55'te çelenklerin sunulmasıyla başladı, saat 09.05'te saygı marşı eşliğinde saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilip yarıya indirildi. Tören, anıt özel defterinin imzalanmasıyla tamamlandı.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın himayelerinde Kıbrıs Türk Filateli Derneği'nce düzenlenen "Atatürk 2007 Ulusal Pul Sergisi" saat 09.30'da Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Talat tarafından açıldı. Sergi, 15 Kasım ayı boyunca ziyarete açık olacak. 19 koleksiyoncunun 29 koleksiyonunun yer alacağı sergide yarın akşam saat 17.00'deki kokteylle katılımcılara ve sponsorlara teşekkür belgeleri verilecek.

Posta Dairesi de sergi nedeniyle 12, 13, 14 ve 16 Kasım tarihlerinde Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt posta merkezlerinde ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) posta şubelerinde gelen ve giden gönderilerin ön yüzüne kaşe vurulacağını açıkladı.

Başkent Lefkoşa'da bulunan Atatürk Kültür Merkezi'ndeki (AKM) anma töreni ise saat 10.00'da başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanlığı ve Türkiye Büyükelçiliği adına konuşmalar yapıldı. Anma programı, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin "Atam İzindeyiz" tablosuyla tamamlandı.

Reklam
Reklam

KKTC Lions Kulüpleri, 10 Kasım Atatürk'ü anma etkinlikleri çerçevesinde "Resimler ve Belgelerle Atatürk" adlı sergi düzenliyor. DAÜ Kütüphanesi'nde bugün saat 10.30'da açılan sergide, Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) merhum Müdürü Sait Terzioğlu'nun arşivinden derlenen Atatürk'ün resimleri ve belgeler yer alacak. Mağusa Kale Lions Kulübü ile DAÜ Atatürk Araştırmalar ve Uygulama Merkezi'nin ev sahipliğinde düzenlenecek sergi, 16 Kasım'a kadar ziyarete açık olacak.

Bu arada, Kıbrıs Türk Sanat Müziği Derneği ve Kıbrıs Sanat Derneği, 11 Kasım Pazar gecesi saat 20.00'de YDÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nde "Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar Konseri" düzenledi. Konser, Şef Aytaç Çağın ve Şef Tuncay Kangal yönetiminde, söz konusu iki derneğin koroları eşliğinde verilecek.