KKTC'de AB'ye uyum süreci

LEFKOŞA (İHA) - CTP/BG-DP Koalisyon Hükümeti, Avrupa Birliği'ne uyum ve hayatın ucuzlatılmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor.
Maliye Bakanlığı'nın yaptığı çalışmaları değerlendiren Bakanlar Kurulu dünkü toplantısında Fiyat İstikrar Fonu'yla ilgili yeni düzenlemeler yaptı.

Fiyat İstikrar Fonu'ndaki düzenlemede; Avrupa Birliği'ne uyum, ticarette rekabetin sağlanması ve sanayicinin korunması gereği de göz önünde tutularak, 17 Mayıs tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Fiyat İstikrar Fonu değişikliği ile başlatılan süreç çerçevesinde, Fiyat İstikrar Fonu yeniden ele alındı.

Reklam
Reklam

Yapılan yeni düzenlemeyle, 79 kalem malda miktar veya oranlar düşürüldü. Ancak, ithal sigara, puro ve pipo tütününde artış getirildi. Bunların dışında, oranların standartlaşması amacıyla bazı düzeltmeler yapıldı.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Maliye Bakanı Ahmet Uzun yeni düzenleme ile ilgili, "Fiyat İstikrar Fonu'nda yapılan yeni düzenlemede; daha önce yapılan düzenlemelerden farklı olarak ilk defa üçüncü ülkelerden gelen ürünlerde yüzde 66 düzeylerine ulaşan fon oranlarında, silahlar ve fişekler dışında önemli indirimlere gidilmiş ve en yüksek oran yüzde 40 seviyesine düşürülmüştür. Araç fonlarında genel olarak yeniden düzenlemeye gidilmezken, tarımsal kullanım amacı ile ithal edilen pulluk (saban), tırmık, traktörler, biçerdöverlerin fon oranlarında çiftçilerimizi desteklemek ve teknolojik araç gereç kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla indirime gidilmiştir" ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Uzun, Avrupa Birliği uygulamalarını yakalamak ve fon gelir kayıplarını karşılamak amacıyla sigara, puro ve pipo tütününün fon oranlarına yüzde 12 düzeyinde artış getirildiğini, ayrıca Fon oranlarında uygulamayı kolaylaştırmak, uygulayıcı ve vatandaşlara takip kolaylığı ve standart getirebilmek amacıyla oranlarda yuvarlamalar şeklinde düzeltmeler yapıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam