KKTC'de ilk Bakanlar Kurulu

LEFKOŞA (İHA) - KKTC'de kurulan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)- Demokrat Parti (DP) koalisyon hükümeti, tartışmalı 3 bakanın da katıldığı ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. 3.5 saat süren toplantı, Anayasa Mahkemesi'nin gölgesi altında geçti.

Bakanlar Kurulu'nun icraatlarını sürdürmesine karar verilirken, bir yandan da tartışmalı bakanların durumu konusunda alınacak mahkeme kararının beklenmesi kararlaştırıldı. Ana muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi (UBP) konuyu mahkemeye götürmeye kararlı görünürken, KKTC'deki siyasi yaşamın sürekli olarak taciz edildiğini iddia ediyor. UBP'den yapılan açıklamada, bugüne kadarki uygulamaların çiğnendiği ve KKTC'de 3 yıllık ikamet süresini doldurmayan bakanların durumunun mahkemeye götürüleceği belirtildi.

Reklam
Reklam

KKTC hükümetinin programı, koalisyon ortaklarının katılımıyla bu hafta sonunda şekillenecek. Mecliste okunmasının ardından tartışmaya açılacak raporun, önümüzdeki hafta Cumartesi günü güvenoyuna sunulması bekleniyor. Bu aşamada, KKTC'de Anayasa Mahkemesi konumunda olan Yüksek Mahkeme'den söz konusu bakanlar hakkında olumsuz karar çıkarsa, bu bakanların yerlerine yeni atamalar yapılacak.

Öte yandan, icraatların geçerliliği de aynen bakanların durumu gibi tartışmalı bir hal alıyor. Bazı odaklar bunun sorun olmayacağını düşünürken, muhalefet çevreleri de hükümetin yasal olmadığını ve işgal altında olduğunu iddia ediyorlar. Muhalefet çevreleri, bu durumda hükümetin icraatlarının yasallığının da tartışmalı olacağında ısrar ediyorlar.