KKTC'de kumarhanelere yeni düzenleme

LEFKOŞA (İHA) - KKTC'de sektör haline gelen ve kendi içinde dönen parayla her zaman gündemdeki yerini koruyan kumarhanelere, kararname ile yeni yasal şartlar getirildi. 20'si aktif toplam 23 kumarhaneyi ve yeni açılacaklarla ilgili yasal zemini geliştirmeyi öngören kararname, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
151 sayılı Bahse Tutuşma Evleri, Kumarhaneler ve Kumarı Önleme Yasası altında hazırlanarak 12 Ocak tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Şartlar Kararnamesi ile kumarhanelerin devlete ödediği harçlar da artırıldı.

Reklam
Reklam

Kararnameyle, kumarhaneler tarafından ödenen yıllık imtiyaz harçları 125 bin dolardan 140 bin dolara yükseltilirken, imtiyaz sahipleri ile işletmecilere ayrım getirildi. Faaliyetteki kumarhanelerin yaklaşık yarısının imtiyaz sahipleri ile işletmecilerinin farklı kişiler olduğunu dikkate alan hükümet, işletmeciye de yükümlülükler getirdi. Buna göre, kumarhanenin işletmecisi imtiyaz sahibinden farklı bir kişiyse işletmeci ayrıca harç ödemekle yükümlü olacak.

Kararnameyle getirilen bir diğer değişiklik de, kumarhane izinlerinin sadece tüzel kişilere verilmesi. Bugüne kadar gerçek kişilere de izin veren devlet, yeni uygulamayla tüzel kişilik şartı arayacak.

5 YILDIZLI TESİS VE 250 YATAK KAPASİTESİ ŞART Kararname uyarınca kumarhane izinleri; ön izin, imtiyaz izni ve işletme izni olarak 3 aşamada alınacak. Bugüne kadar "ön izin" Bakanlar Kurulu kararıyla verilirken, yeni düzenlemeyle bu yetki, Maliye ve turizmden sorumlu bakanlığın ortak onayına verildi. Ön izin vermek için 200 bin dolar ödenmiş sermaye, 250 yataklı ve 5 yıldızlı otel veya turistik tesis şartı aranıyor. Bu şartları taşıyan başvuru sahipleri, yıllık imtiyaz ücretinin yüzde 20'si oranında teminat mektubu karşılığında kumarhane için ön izin alabiliyor.

Reklam
Reklam

Ön iznin ardından kumarhanenin faaliyete geçmesi için "imtiyaz izni" gerekiyor. Bakanlar Kurulu onayı gereken imtiyaz izni için en az 140 bin Dolar yıllık harç ödeniyor. 140 bin dolarlık harç, kumarhanedeki 5 masa ile 50 makineyi kapsıyor. Bunlar üzerindeki her masa için 1300, her makine için de 200 dolar ücret alınıyor. Bu durumda en az 140 bin dolardan başlayarak kumarhanelerden büyüklüğüne göre yıllık harç alınıyor.
Kararnamede yapılan yeni düzenlemeyle, imtiyaz izni yanında "işletme izni" de getirildi. İki bakanın onayıyla alınacak işletme izni için imtiyaz ücretinin yüzde 5'i oranında yıllık harç ödenecek.

Kararnameyle, kumarhanelerin kasalarında bulundurmaları gereken para miktarı da 20 binden 80 bin dolara yükseltildi.

YILLIK HARÇ GELİRİ 3.5 MİLYON DOLAR Maliye Bakanlığı Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Müdürü Melih Çerkez ile dairenin kumarhanelerle ilgili Şube Sorumlusu Sadık Ulupınar, konuyla ilgili yasal düzenlemenin güncelleştirildiğini ve kumarhanelerle ilgili yasal dayanağın gelişen şartlara göre daha sağlam bir zemine oturtulduğunu söyledi.
KKTC'nin çeşitli bölgelerinde 20'si aktif toplam 23 kumarhane bulunduğunu belirten daire yetkilileri, bu kumarhanelerden devletin yıllık gelirinin vergi hariç 3.5 milyon dolara yakın olduğunu anlattılar.

Reklam
Reklam

Kararnamenin kumarhane izinleri ile bu işyerlerinin çalışma şekillerini düzenlediğini belirten yetkililer, aynı kararnamede yer alan "yabancı uyruklu personel sayısı, toplam personel sayısının yüzde 30'unu aşamaz" şeklindeki yasal hükmün uygulanamadığının anımsatılması üzerine şunları kaydettiler:
"Ülkede bu konuda işgücü açığı var. Bu sektörde çalışacak Kıbrıslı bulmak zor. Kumarhane işletmecileri 'Türkiye'den, yurt dışından personel getirmek yerine buradan istihdam yapmak bizim de işimize gelir. Barınak, ulaşım problemleri ortadan kalkar ama bulamıyoruz' diyorlar."