KKTC'de siyaset karıştı

LEFKOŞA (İHA) - CTP-BG, DP ve BDH'nın üçlü koalisyonuna DP'den gelen kırmızı ışığın ardından "Şimdi ne olacak?" soruları sorulmaya başlanırken; CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Mehmet Ali Talat, hükümetin bütçenin geçmemesi halinde istifa edeceğini, DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş ise "hükümetin her halükarda istifa edeceğini" söyledi.

Talat ile Serdar Denktaş, Bakanlar Kurulu toplantısına girerlerken gazetecilerin hükümet sorunuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Reklam
Reklam

Başbakan Talat, konuyla ilgili açıklamasında, şu anda hükümet konusunda değerlendirme yapmasının mümkün olmadığını, önce Serdar Denktaş'la bir değerlendirme yapmaları gerektiğini belirtti. Talat, DP'nin kararını değerlendireceklerini ve bunun ardından birşeyler söyleyebileceğini kaydetti.

Şu anda hükümet konusunda bir ilerleme olmadığını dile getiren Talat, bütçenin geçmemesi halinde istifa edeceklerini daha önceden söylediğini anımsattı ve "Bütçesi geçmemiş bir hükümet ayakta duramaz" dedi.

Serdar Denktaş ise, DP Parti Meclisi'nden "DP'nin BDH ve CTP'den hem siyasal vizyon hem de yaklaşım olarak farklı olduğu, bu partilerle üçlü koalisyon halinde DP'nin sandüviç arasında kalan malzeme olmaması için program açısından ve yapı açısından farklılığını ortaya koyabilmelidir" şeklinde bir sonuç çıktığını yineledi ve şöyle dedi:
"DP üçlü koalisyonda, BDH Genel Başkanı Mustafa Akıncı'nın daha önceki denemede haklı olarak dediği gibi 'yama' olarak duramazdı. Buradan hareket ederek, durumu Akıncı ve Talat'a aktardık. Çıkan sonuç, şu an için üçlü koalisyonun oluşamayacağıdır"

Reklam
Reklam

DP Parti Meclisi'nin daha önce üçlü koalisyonun olabileceği işareti verdiğini, ancak dün gece farklı bir sonuç çıkardığını belirten Serdar Denktaş, şöyle devam etti:

"Neden böyle oldu diye baktığınızda, sadece içte değil dışta da anlaşılması gereken şudur: Çözümü isteyen, arzulayan halkımız, parti tabanımız, aradan geçen süreçteki gelişmeleri değerlendirmektedir ve bir tepki ortaya koymaktadır. Bu tepki 'illa ki oluşacak hükümete karşı değil ama şu an içinden geçmekte olduğumuz duruma karşı bir tepkidir' diye yorumladık. Genel Sekreterimiz 'Doğru algıladık mı?' diye tabanda durumu araştıracak"

Serdar Denktaş, dün geceki toplantılarında, "Rumlar'ın endişelerinden bahsediliyor. Bizim endişelerimiz ne olacak?" yönünde eleştiriler de aldıklarını kaydetti.

Serdar Denktaş, önümüzdeki günlerde başka hükümet formüllerinin ortaya çıkıp çıkmayacağını göreceklerini dile getirdi.

Serdar Denktaş, 2004 bütçesinin partilerin katılımıyla geçmesi gerektiğini, ancak bu bütçe geçse de ardından 2005 bütçesinin gündeme geleceğini söyledi ve "Ama her halükarda bu hükümet istifasını sunacaktır ve olmazsa süreç başlayacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Serdar Denktaş, başka bir soruya karşılık UBP'yle bir koalisyon çalışmalarının bulunmadığını da belirtti.

Serdar Denktaş, hükümetin bakanlık konusunun hiç konuşulmadığını, hükümetin ilkesel bazdaki düşüncelerle oluşmadığını ifade etti.