KKTC'den çözüme yönelik girişim

Lefkoşa (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, "Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının, 2007 yılının ilk çeyreği içinde kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatma kararlarına ve iki halkın işbirliği duygularını geliştirmesine yardımcı olmak amacıyla" Lokmacı Kapısı'nın açılmasına engel olduğu ileri sürülen üst geçidin kaldırılmasına karar verdiğinin dün açıklanmasının ardından, bugün geçidin kaldırılması için çalışmalar başlatıldı.

Çalışmalar dolayısıyla ara bölgedeki Birleşmiş Milletler askerleri de bölgede hazır bulundu.

Reklam
Reklam

Üst geçidin kaldırılması çalışmalarının bugün başlayacağını dün açıklayan KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca da bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Bu arada Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsi Hristodulos Paşardis, "Köprünün yıkılması olumlu bir adım, ancak tüm engelleri kaldırmıyor. Tüm engeller kaldırılmadan caddeyi açmamız söz konusu değildir" dedi. Rum sözcü, Rum yönetimin, Ledra Caddesi'nin (Lokmacı Barikatı) açılması hedefiyle Kıbrıs Türk tarafına diyalog önerisinde bulunduklarını söyledi. Paşardis, "Kıbrıs Türk tarafına, Ledra Caddesi'nin açılması ve vatandaşların söz konusu barikattan normal ve kesintisiz biçimde geçişlerine ilişkin tüm sorunları görüşme çağrısında bulunduklarını" bildirdi.

Ledra Caddesi'nin eksik önlemlerle açılamayacağını ifade eden Paşardis, şunları söyledi:

"Köprünün yıkılması olumlu bir adımdır, ancak tüm engelleri uzaklaştırmıyor. Bizim taraf izlenimlerle ilgilenmiyor. Kıbrıs Türk tarafı, Ledra Caddesi'nin açılmasını samimiyetle istiyorsa, müzakere masası vardır ve Ledra Caddesi'nin açılmasını kapsayan tüm konular masada görüşülecektir."

Reklam
Reklam

ABD'nin Güney Kıbrıs Büyükelçiliği, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Lokmacı Barikatı'ndaki üstgeçidin kaldırılması yönündeki kararını, "Lefkoşa'nın yeniden birleştirilmesine yönelik olumlu, memnuniyet verici ve doğru bir adım olarak" değerlendirdi.

Lefkoşa'daki İngiltere Yüksek Komiserliği'nden yayımlanan açıklamada, Ledra Caddesi üzerine Kıbrıs Türk tarafınca kurulan köprünün yıkılma kararının memnuniyet verici olduğu belirtildi. Açıklamada, Ledra Caddesi üzerinde açılacak yeni bir geçiş noktasının BM Güvenlik Konseyi'nin Aralık ayı öngörüleriyle aynı doğrultuda olacağı belirtildi.