İZMİR (İHA) - Geçtiğimiz yıl yapılan referandumda Kıbrıs sorununun çözümü için Annan Planı'na "evet" diyen KKTC'ye Avrupa Birliği tarafından verilmesi öngörülen mali yardımda ve ticari izolasyonun kaldırılmasında Rum engelinin yaşandığı belirtildi.
Geçen ay Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı seçilen Erdil Nami, İzmir Ticaret Odası'nı (İZTO) ziyaretinde, Kıbrıs Türkleri'nin referandumdaki "evet" yanıtını AB'nin mali yardım ve doğrudan ticaret tüzükleriyle ödüllendirdiğini, ancak Rum Kesimi'nden gelen engellemeler nedeniyle mali yardım tüzüğünün kullanılamaz hale geldiğini söyledi. AB'nin beklentisinin tersine, Kıbrıs Türkleri'nin verdiği yanıtın Avrupa'nın ezberini bozduğunu kaydeden Nami, "KKTC'nin izolasyonunu kaldırmak için çıkarılan bu tüzüklerle, ticaret odamızdan alınan belgeyle ticaret yapılıyor. Şimdilik ayda 120 bin Euro'luk ticareti içeriyor ama bu tatmin edici değil. 2. ve 3. tüzüklerin devreye girmesini ısrarla istedik. Bunlar KOBİ'lere 259 milyon Euro'luk yardım ve altyapı yardımı içeriyor. Bu 2 yıl içinde verilecek bir mali yardımdı. Ancak 3 dönemdir Rum Kesimi tarafından engelleniyor. Mali yardım tüzüğünü de kullanılamaz hale getirdiler" diye konuştu.
Bu ay sonunda tüzüğün kullanım süresinin dolacağını ve bu problemi geçtiğimiz hafta Brüksel'deki ziyaretlerinde gündeme getirdiklerini anlatan Nami, "Ticaret bir ülkeye bizatihi tanınma getirmiyor. Mali yardım bir bütçe konusu. Bunun uygulanması için AB'ye gittik. Çok ciddi bir oyunla karşı karşıya kalmak üzereydik. Komisyon bir deklarasyon yayınlayacaktı. Bu deklarasyon, 'Maraş'ın Rum Kesimi'ne verilmesi, kuzeydeki Rum mallarına moratoryum uygulanması ve Magusa Limanı'nın ortak kullanılması'nı içeriyordu. Bu kabul edilemez" dedi.
"YENİ DEKLARASYON KÜSTAHÇA OLMAMALI"
Bu şartların Annan Planı'nda da olduğunu hatırlatan Nami, "Ancak Annan Planı çerçevesinde bunlar kabul edilseydi, bizim siyasi statümüz de kabul görecekti. Şu anki durum, hastanın koluna bandaj yapıp, kalbini masaya koymaktır. Böyle bir yardımı kabul edersek tarihi bir hata olacak ve karşı tarafın eline menfi bir tez verecekti. Bununla beraber Türkiye'nin önüne duvar örecekti. Görüşmeler neticesinde bu konuyu masadan kaldırdık" şeklinde konuştu.
Mali yardımların ay sonunda sona ermesi yerine 31 Mart 2006'ya kadar uzatılmasının beklendiğini ifade eden Nami, "Yeni deklarasyon gelirse bu kadar küstahça olmamalı. AB, ekonomik anlamda iki kesimi birbirine yaklaştırmak istiyor. Kuzey ve güneyin ileride bir federasyon şeklinde birleşmesi öngörülüyor. Mali yardımlar iki taraf arasındaki uçurumu ortadan kaldırmak üzere yapılıyor. Eğer iki taraf arasında uçurum olursa buluşma mümkün olamaz. Önümüzdeki tek engel direkt ulaşım. Eğer bu sorun ortadan kalkarsa, ekonomik bakımdan süratle güneyi yakalayacağız" dedi.
Türkiye'nin en önemli ticari partnerleri olduğunu vurgulayan Nami, "Çünkü 800 milyon dolarlık ithalatımızın 500 milyon doları Türkiye'den. TOBB ve diğer ticaret odalarıyla işbirliği kurarak, Türkiye ile ticari ilişkileri daha ileri götürmek istiyoruz" diye konuştu.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, İzmir'den KKTC'ye her türlü yardıma hazır olduklarını, en kısa sürede bir işadamı heyetiyle görüşmeler yapmak üzere Kıbrıs'ı ziyaret edeceklerini söyledi.