KKTC'yi ayağa kaldıran skandal belgesel

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) resmi yayın kuruluşu Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'nun (BRT) geçtiğimiz günlerde yayınladığı Türkiye'yi "işgalci", Türk askerini "tecavüzcü", Türk Mukavemet Teşkilatı'nı (TMT) da "ırz düşmanı" gösterdiği "Duvarımız" belgeseline tepki yağıyor.

Belgeselde, 1974'te Ada'ya çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup subayların Rum kızlarına "tecavüz ettikleri", "Rum çocuklarını annelerinin kucaklarından alıp yerlere attıklarına" ilişkin o dönemi yaşayan Rum kesimi vatandaşlarının anılarına yer veriliyor. BRT ekranlarında yayınlanan belgeselin Alman ZDF televizyonunun desteğiyle çekildiği iddia edildi.

Reklam
Reklam

Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek ve Panikos Hrisantos adlı Rum tarafından 1994 yılında hazırlanan belgesel, bugüne kadar bazı Avrupa ülkelerinde de gösterildi. Rumca konuşan Rum kadınlarının konuşmalarının Türkçe altyazı olarak verildiği belgeselde Rum kadınları Türk askerine yönelik çok çirkin iftira ve gerçek dışı iddialarda bulunuyor.

HER İKİ TARAFIN ACILARINI SERGİLEDİK

BRT Genel Müdürü Hüseyin Gürşan, yaptığı açıklamada Duvarımız belgeselinin Kıbrıs'ta hem Türklerin, hem de Rumlar'ın yaşadığı acıları yansıttığını söyledi.

Belgeselde, Kıbrıs basınında yer alan yorumların aksine, EOKA'ya yönelik eleştiriler yer aldığına dikkat çeken Gürşan, Belgesel 1993'te çekilmiş. Neden BRT yıllarca yayınlamadığı halde şimdi yayınladı? sorusunu şöyle yanıtladı: 1 Nisan EOKA'nın kuruluş yıldönümüydü. EOKA'nın Kıbrıs'ta neler yaptığını, nelere neden olduğunu göstermek için belgeseli yayınladık. Kıbrıs Türk basını, belgeselin sadece Türk tarafına yönelik ifadelerini dikkate alıp, öyle eleştirdi. Oysa Rumlar'a da belgeselde çok büyük eleştiriler var. Belgesel, Avrupa'da pek çok film festivalinde yayınlandı. Türkiye'de de film festivallerinde, sinemalarda gösterildi.

Reklam
Reklam

KKTC'de yayınlanan gazetelerde, hükümete ve BRT yönetimine karşı büyük kampanya başladı. Volkan Gazetesi, Gürşan istifa manşetiyle verdiği haberde, Cumhurbaşkanı Talat, Başbakan Soyer, BRT Yönetim Kurulu ve Yüksek Yayın Kurulu bu rezalete ve ahlaksızlığa seyirci mi kalacak? ifadelerine yer verildi.

Belgeseli Kıbrıs Türk tarafından Niyazi Kızılyürek, Rum Kesimi'nden ise Panikos Hrisantu tarafından 1993'de hazırlandı. Kızılyürek, şimdi KKTC'de iktidardaki CTP'nin yayın organı olan Yeni Düzen gazetesinde köşe yazarı olarak görev yapıyor. Panikos Hrisantu ise Rum Kesimi'nde Enformasyon Merkezi'nde çalışıyor.

Alman ZDF televizyonun desteğiyle çekilen belgesel Alman ve Fransız televizyonlarında yayınlandı. Yunanistan resmi kanalı da yayınladı. 1997'de Abdi İpekçi Barış Ödülü'nü alan belgesel Rum Kesiminde yayınlanmadı.

İHA