Kleptomani kadınlarda daha fazla görülüyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Çalıyurt, kleptomanin kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünün ortaya çıktığını belirterek, "kleptomani kadınlarda 2-3 kat daha fazla görülüyor" dedi.

Doç. Dr. Çalıyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kleptomanin, "çalmaya karşı olan dürtülere karşı direnç gösterememe veya direnç göstermede zorluk yaşanan bir bozukluk" olduğunu söyleyerek, kleptomaninin toplumdaki yaygınlığının tam olarak bilinmediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Kleptomaniklerin sosyal ve mesleki olarak önemli ölçüde yetersizlikler yaşadığını belirten Çalıyurt, bu bozukluğu yaşayan bireylerin evde veya iş yerlerinde sıklıkla çalma dürtülerinin zamansız ortaya çıkması nedeniyle işlerini ve konsantrasyonlarını engelleyen durumlarla karşılaştığını söyledi.

Kleptomanide çalmaya karşı oluşan dürtülerin kişisel kullanım için gereksinilmeyen veya parasal maddi değeri olmayan nesnelere yönelik olduğunu ifade eden Çalıyurt, şunları kaydetti:

"Kleptomanisi olan bireyler hırsızlık davranışı öncesinde bir gerginlik yaşarlar ve bu gerginlik sürekli artış gösterir. Süreç ilerledikçe ve hırsızlık eylemi oluşunca kleptomanik bireyler eylemden haz alma, doyum sağlama duygusu yaşarlar ve rahatlama süreci başlar. Mağaza hırsızları içerisindeki bir grup, kleptomani nedeniyle hırsızlık yapmaktadırlar."

Çalıyurt, kleptomaninin tedavisi mümkün bir psikiyatrik bozukluk olduğunu belirterek, kleptomanisi olan bireylerin bu durumu gizlemek ve saklamak yerine bir psikiyatriste başvurarak çözüm aramalarının en doğru davranış olacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

AA