Klima Montajından Artan Bakır Malzemelerle Maketler Yapıyor

Klima servisi teknisyeni, evlere ve işyerlerine klima monte ederken artan bakır malzemelerle tarihi mekanların maketlerini...

Klima servisi teknisyeni, evlere ve işyerlerine klima monte ederken artan bakır malzemelerle tarihi mekanların maketlerini yapıyor. Bu zamana kadar çok sayıda maket yapan klima ustası Ersoy Abut (38) bu konuda Türkiye'ye bir de birincilik getirmiş.

Ersoy Abut (38), İstanbul Okmeydanı Örnektepe Mahallesi Pınaraltı Sokak'taki klima servisinde 1991 yılından beri klima servisi teknisyenliği yapıyor. Abut, son üç yıldır da artan bakır malzemelerle maket yapmaya başlamış. Umman'da birincilik ödülü almaya kadar varan bir başarı öyküsünün sahibi olan Abut'un bir buçuk yılda yaptığı Sultan Ahmet Camii'nin maketi şimdilerde Sultan Ahmet Camii'nin avlusunda yerli ve yabancı binlerce turist tarafından meraklı gözlerle ve hayranlıkla izleniyor.

Reklam
Reklam

Klima ustası Ersoy Abut, bakır maket yapmaya başlamasını şöyle anlattı: "Bir gün işyerinde otururken klima boru birleştirici parçasını caminin şerefesine benzettim. Kullandığım ince bakır boruları işleyince sanki bir taş örme duvar görüntüsü ortaya çıktı. Bazı parçalar da bir pencere gibi hayalimde canlanınca kaynakla birleştire birleştire bu işi devam ettirdim."

Abut, ilk olarak daha önce gezdiği Edirne'deki Selimiye Camii'nin maketini yapmaya karar verdi. Osmanlı Padişahı II. Selim'in dönemin baş mimarı Mimar Sinan'a inşa ettirdiği caminin yapımı 6 yıl sürmüştü. Abut, maketini ise 5 ayda bitirdi. Çevresindeki hemşehrilerinin etkisiyle Kastamonu Nasrullah Camii, Saat Kulesi gibi mekanların bakır maketlerini yapan Ersoy Abut, daha sonra Sultan Ahmet Camii'ni yapmaya karar verdi. İşe fotoğraf çekmekle başlayan Abut, ilk önce cami derneğine yapmak istediği maketi anlattı. Gerekli izinlerin alınmasının ardından maketin yapımına başladı. Caminin tarihi minarelerine çıkarak buradan caminin yüzlerce fotoğrafını çekti. İnce ince işlediği bakır parçalarının montajını 1,5 yılda tamamlayabildi.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE'YE BİRİNCİLİK GETİRDİ

Yaptığı bakır maketlerle küçük etkinliklere katılmaya başlayan Ersoy Abut, 2012 yılındaki bir festivalde Sultan Ahmet Camii'nin maketini gören İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın dikkatini çekti. 22 yıllık klima ustasının bakır işlemedeki hünerini öğrenen Belediye Başkanı, Abut'a bir isteğinin olup olmadığını sorunca, "Umman'daki Maskat Uluslararası Umman El Sanatları Festivali'ne katılmak istiyorum" cevabını aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla 32 ülkeden 150 ustanın katıldığı festivale giden klima ustası, burada yapılan yarışmada metal işleme kategorisinde Türkiye'ye birincilik ödülü getirdi.

Sultan Ahmet Camii Koruma ve İhya Derneği yetkilileri ile görüşen Ersoy Abut, yarışmadan sonra bakır maketin, etkinlikler ve festivaller dışındaki zamanlarda caminin avlusunda sergilenmesini sağladı. Maket sayesinde turist rehberlerinin tarihi mekanı kuş bakışı olarak daha iyi anlatabildiğini belirten Abut, "Büyük bir eksikliği giderdim. Tepeden kuş bakışı bir görünüm olduğu için rehberler camiyi ayrıntılı bir şekilde anlatabiliyor." dedi.

Reklam
Reklam

SIRADA AYASOFYA VAR

Ramazan Bayram'ından sonra Ayasofya'nın maketini yapmaya başlayacak Abut, severek yaptığı işi bırakmayı düşünmüyor. Çocuklarının da bakır maket yapmaya hevesli olduğunu söyleyen klima ustası, "Benim amacım Türkiye'deki önemli tarihi eserlerimizi yapıp gezici sergi şeklinde Türkiye'nin tanıtım etkinliklerine, sergilerine ve fuarlarına katılmak istiyorum. Tanıtıma katkı sunmak istiyorum." şeklinde konuştu.

Bu işi severek yaptığını anlatan Ersoy Abut, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir başlarken bir de bittiği zaman anormal bir şekilde kalbim çarpmaya başlıyor. Cila noktasına gelince kalbimin yerinden çıktığını hissediyorum. İnsanların bazıları destek veriyor. Bazıları para kazanamıyorsan bırak diyor. Eşim destekliyor. Ailemi alıp sergilere götürüyorum.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: