Klimalar, zatürreye neden olabiliyor

Yaz aylarında serinlemek için evlerimizde, işyerlerimizde kullandığımız klimalar, birçok hastalığın bulaşmasına neden oluyor. Uzmanlara göre; bu hastalıklardan en çabuk bulaşanı ise zatürreenin bir çeşidi olan Legionella Pnömonisi.

Uzmanlar, akciğer dokusunun iltihaplanması olarak tanımlanan zatürreenin, havalandırma sistemleri yoluyla bulaşan şeklini 'Legionella Pnömonisi' olarak adlandırılıyor. İlk kez 1976 senesinde Pensilvanya lejyonerlerinin yaptıkları bir toplantıda bulunan kişilerde görülen bu hastalığın, toplantı salonundaki havalandırma sisteminden kaynaklandığı anlaşılmıştı. Hastalığa neden olan ise 'Legionella Pneumophilia' denen bir bakteridir. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda kolonize olmakta ve buradan havaya dağılmaktadır. Sıklıkla otel ve hastanelerden kaynaklanan salgınlara neden olur. İnsandan insana bulaşmayan bu hastalığın ilk olarak akciğerde rahatsızlık verdiği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

EN BÜYÜK RİSK OTEL ÇALIŞANLARI İÇİN

Uzmanlara göre hastalık daha çok solunum cihazları, havalandırma sistemleri ve hastanelerde solunum yollarına uygulanan bir takım işlemlerle bulaşmaktadır. Bu hastalığa yakalanma riski en fazla olan kesim ise klimatize büyük otel ve işyerlerinde çalışanlar, havalandırma işçileri ve sağlık personelleri olarak gösteriliyor. Doktorlara göre; şeker hastaları, alkolikler, yaşlılar ve bebekler, kortizen tedavisi altında olanlar, kemoterapi görenler, böbrek yetersizliği ve kronik akciğer hastalıklarına sahip kişilerde ise hastalığın oluşumu daha yüksek orandadır. En yaygın, kolaylaştırıcı faktör ise sigara içimidir.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ KURU ÖKSÜRÜK

Hastalığın en önemli belirtisinin ise kuru öksürük olduğu kaydedildi. Bunun yanında bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı da hastalığın göstergelerindendir. Uzmanlara göre , hastalığın tedavisinde, 15-21 gün süreyle bu bakterilere yönelik antibiotiklerin kullanımı önemlidir. Uygun zamanda ve dozda kullanılan antibiotiklerle hastalığın iyileşmesi tamdır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: