Ankara - Kan hücrelerinden fare klonlayan Amerikalı bilim adamları, klonlama çalışmaları için sadece kök hücrelerin gerekli olmadığını, başka hücrelerin daha iyi sonuç verebileceğini tespit ettiler.
ABD'nin Pittsburgh Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmada, bilim insanları, tamamen yetişkin bir kan hücresinden iki yavru fare elde ettiler.
Klonlama çalışmalarında sadece olgunlaşmamış kök hücrelerin kullanılabileceği düşünülürken, Nature Genetics adı verilen araştırma, bu düşünceyi çürüttü.
Dr Tao Cheng başkanlığındaki ekip araştırmada, tamamen olgunluğa erişmiş "granülosid" adı verilen bir beyaz kan hücresinin, erken embriyo hücreleri üretip üretmediklerini denedi. Bu testi başarıyla tamamlayan ekip, olgunlaşmış "granülosid"in, klonlama işlemi sırasında olgunluğa erişmemiş ilk halindeki hücrelerden çok daha iyi sonuç verdiğini de tespit etti.
Araştırmada, olgunlaşmış granülosidin yüzde 35 ila yüzde 39'unun, "blastosist" adı verilen embriyonun ilk aşamasındaki hücreleri ürettiği belirlendi.
Buna karşılık olgunlaşmamış kök hücrelerin sadece yüzde 4'ü blastosist üretebiliyor.