“KOAH’ı Ihmal Etmeyin”

Rize İl Halk Sağlık Müdürü Dr. Faik Özşahin, vatandaşların Kronik Obsrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) konusunda...

Rize İl Halk Sağlık Müdürü Dr. Faik Özşahin, vatandaşların Kronik Obsrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) konusunda ihmalkâr davranmamalarını önerdi.

Dr. Özşahin, 14 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu hastalığın en kötü yanının bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesi olduğunu söyledi. Özşahin, "Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur. KOAH hastalığının kesi teşhisinde solunum testi yapılır." dedi.

Reklam
Reklam

KOAH'ın erken teşhisi için sigara içen ve 40 yaşını aşmış herkes yılda bir kez solunum testi yaptırması gerektiğini belirten Özşahin, "Uzun süredir öksürük, balgam ve en önemlisi nefes darlığı şikayetleri olan sigara içicilerde KOAH riski çok yüksektir. Bu kişilerin en kısa sürede solunum testi yaptırmaları gerekir. KOAH’ın tedavisi sigaranın bırakılması, tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak, bulunmamak ve düzenli ilaç tedavisi ile mümkündür. KOAH konusunda vatandaşlarımız ihmalkar davranmasın." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz