Koah’ın En Önemli Nedeni Sigara Bağımlılığı

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Rana Beşler, KOAH’ı anlattı. Hastalığın...

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Rana Beşler, KOAH’ı anlattı. Hastalığın en önemli nedeninin sigara bağımlılığı olduğunu ifade eden Beşler, “Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir” dedi

KOAH’ın, "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı" isminin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık ismi olduğunu belirten Beşler, “Kronik kelimesi uzun süredir devam eden anlamındadır. Obstrüktif kelimesi tıkayıcı anlamındadır ve bu hastalıkta nefes borularının (bronşların) tıkandığını göstermek için kullanılır” dedi.

Reklam
Reklam

KOAH’ın, "Uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalıktır" şeklinde tarif edilebileceğini ifade eden Beşler, “Bu hastalığın en kötü yanı, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir. Hastalığın en önemli nedeni sigara bağımlılığıdır. Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konulduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar. Gelişmiş Ülkelerde KOAH gelişiminde sorumlu en büyük risk faktörü sigara iken gelişmekte olan Ülkelerde sigaranın yanı sıra çevresel ve mesleki zararlı gaz ve partiküllere veya hava kirliliğine maruz kalmada önemli oranda KOAH gelişiminden sorumludur. Örneğin; Ülkemizde bazı kırsal alanlarda kullanılan tezek dumanı KOAH için bir risktir. Havalandırması kötü korunma önlemlerinin uygulanmadığı dumanlı ve tozlu yerlerde çalışan kişilerde normal popülasyona göre daha fazla KOAH görülmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre KOAH hastalığı tüm dünyada 50 milyon insanı etkilemekte olduğunu da sözlerine ekleyen Beşler, “Her yıl 3 milyon kişi bu hastalık sebebiyle ölmektedir. Ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH' ın görülme sıklığı 40 yaş üstü erişkinlerin yüzde 20' sidir. Sigara içen ve mevcut şikayetleri olan kişilere Solunum Fonksiyon Testi ile hem KOAH teşhisi konur hem de hastalığın şiddeti belirlenir. Erken tanı için 40 yaşını aşan sigara içicileri yılda 1 kez solunum testi yaptırmalıdır. KOAH tedavisi hastalığın şiddetine göre belirlenir. KOAH ne kadar erken teşhis edilirse tedavide o kadar kolay olur” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz