Koalisyon güçleri, 1 yıl daha Irak'ta

NEW YORK - BM Güvenlik Konseyi kabul ettiği bir karar tasarısıyla Irak'ta bulunan ABD önderliğindeki yaklaşık 180 bin kişilik uluslararası gücün görev süresini bir yıl uzattı.

Irak Başbakanı İbrahim El Caferi'nin talebi doğrultusunda ABD, İngiltere, Danimarka, Japonya ve Romanya'nın eş desteğinde BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısının kabulü, ABD tarafından Irak'ın siyasal geçiş sürecine yönelik bir uluslararası taahhüt şeklinde yorumlandı.

Irak'taki uluslararası gücün görev süresi daha önce alınan bir Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda ülkede siyasal sürecin sonu olarak tanımlanan 15 Aralık seçimlerinden hemen sonra, yani 31 Aralık'ta sona eriyordu. Kabul edilen yeni karar tasarısında ise bu süre 31 Aralık 2006 tarihine kadar uzatılıyor.

Reklam
Reklam

Öte yandan, kabul edilen karar tasarısı sekiz ay sonra ABD liderliğindeki uluslararası gücün bu ülkede kalmasına ihtiyaç olup olmamasına dair bir gözden geçirmeyi de öngörüyor. Karar tasarısına göre, ayrıca, Irak hükümetinin talep etmesi durumunda uluslararası gücün görev süresi daha erken bir tarihte de sona erebilecek.