'Koalisyon uçakları Suriye askerlerini vurdu'

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının, Suriye ordusunun Deyr ez Zor'daki askeri kampını vurduğu bildirildi. ABD ise bu iddiaları yalanladı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, IŞİD kontrolündeki bölgeye yaklaşık 2 kilometre uzalıktaki kampta 3 Suriyeli askerin öldüğü, 13'ünün de yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, Irak ve Suriye'deki IŞİD hedeflerini bombalayan koalisyon güçlerinin ilk kez rejim askerlerini öldürdüğünün altı çizildi.

Reklam
Reklam

Suriyeli bir hükümet yetkilisi de rejim askerlerinin koalisyon uçaklarının hedefi olduğunu doğruladı. Hükümet yetkilisi bombardımanda ayrıca askeri araçlarının da yok edildiğini açıkladı.

Doğrulanması halinde bu, Suriye askerlerine yönelik ilk bombardıman olacak. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre koalisyon uçaklarının kentteki başka bir saldırısında da bir kadın ve iki çocuğu hayatını kaybetti.

Deyr ez Zor kenti, Irak Şam İslam Devleti'nin "fiili başkenti" olarak Rakka'yı, grubun Irak'ta elinde bulundurduğu topraklara bağlıyor. Bölgedeki petrol yatakları, IŞİD'in ana gelir kaynağını oluşturuyor.

ABD: Suriye ordusu güçlerini vurmadık

ABD, öncülüğünde IŞİD'le mücadele eden koalisyon savaş uçaklarının Suriye ordusuna ait Deyr ez Zor'daki askeri kampını vurduğu ve dört askerin ölümüne sebep olduğu haberlerini yalanladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, bugün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada koalisyon güçlerinin, iddia edildiği gibi Suriye Deyr ez Zor’da askeri üssünün olduğu bölgeyi çevreleyen 55 km alan içinde herhangi bir hava operasyonu gerçekleştirmediğini söyledi.

Reklam
Reklam

IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü, ABD ordusundan Albay Warren da, "Dün vurduğumuz bölgede insan yoktu. Sadece petrol kuyularını vurduk" dedi.

ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları, Eylül 2014'ten bu yana IŞİD'e saldırılar düzenliyor. Geçen hafta, İngiltere parlamentosunun verdiği onayın ardından İngiliz savaş uçakları ilk kez Suriye'de saldırı düzenlemişti.

Paris'te 13 Kasım'da 130 kişinin öldüğü ve IŞİD'in üstlendiği saldırıların ardından Fransa da bombardımana hız verdi.

Anahtar Kelimeler: