KOBİ belgesi nasıl ve nereden alınır? KOBİ belgesi kimlere verilir?

KOBİ'ler KOBİ desteği gibi ayrıcalıklardan faydalanırlar ve KOBİ sınıflandırmasına göre mali sorumluluğa tabi tutulurlar. Bir işletmenin KOBİ olup olmadığını gösteren belge ise KOBİ belgesidir. İşletmeler resmi işlemlerde KOBİ belgesi gösterdikleri için bu belgenin alınması avantajlıdır. KOBİ belgesi kimlere verilir, nasıl alınır?

KOBİ, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kısaltmasıdır. İşletmeler bünyelerinde çalıştırdıkları çalışan sayısına, yıllık hasılatlarına ve mali bilançolarına göre sınıflandırılırlar. Ancak işletmelerin hangi sınıfa ait olduklarını gösteren belgelere ihtiyaçları vardır. KOBİ belgesi veya KOBİ beyannamesi de küçük ve orta ölçekli işletmelerin aldığı belgedir. KOBİ belgesi nereden alınır?

KOBİ Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?

KOBİ belgesi veya KOBİ beyannamesi, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin resmi devlet dairelerine mali durumlarını bildirmek amacıyla aldığı belgedir. Bu belgenin hazırlanması, bilgilerin eksiksiz ve doğru girilmesi tamamen işletmenin sorumluluğunda olup hukuki ve mali problemlerin önüne geçilmesi bakımından önemlidir.

Reklam
Reklam

KOBİ’lerin bu tür işletmelere özel fırsatlardan faydalanması ve mali sorumluluklarının kendi ölçeğine uygun işlenmesi için KOBİ belgesi alması gerekir. Çünkü KOBİ belgesi veya KOBİ beyannamesi, işletmelerin KOBİ olduğunun anlaşılabilmesi için gereklidir.

KOBİ Belgesi Nasıl Alınır?

KOBİ belgesi veya KOBİ beyannamesi işletmeci tarafından hazırlanmaktadır. Bu belgenin hazırlanmasında işletmelerin vergi borçlarının, adreslerinin, ailevi durumlarının ve banka hesapların bilgilerinin belirtilmesi gereklidir. KOBİ beyannamesi formu elektronik ortamda doldurulmaktadır. Bu form KOSGEB E-KOBİ üzerinden doldurulabilir. KOBİ belgesi almak için,

  • KOBİ beyannamesi formu elektronik ortamda doldurulur ve doldurulmuş form çıktı alınarak kaşe ve imza atılır.
  • Kaşelenmiş ve imzalanmış form, işletmenin bağlı olduğu KOSGEB’e götürülür.
  • Forma ek olarak imza sirküleri, imza beyannamesi, Ticaret Sicil veya Esnaf Sicil Gazetesi ve faaliyet belgesi gereklidir. Bu belgeler bağlı olunan Ticaret Odasından alınabilir.

KOBİ beyannamesi için istenen belgelere ek olarak KOSGEB Başkanlığı tarafından başka belgeler de istenebilir. Ayrıca KOBİ beyannamesinin alınabilmesi için KOSGEB veri tabanına kayıt olmak gereklidir.

Reklam
Reklam

KOBİ Belgesi Nereden Alınır?

KOBİ belgesi KOSGEB’ten alınmaktadır. KOBİ belgesinin alınması aşamalarında KOSGEB internet sitesinde form doldurulur ve istenen ek belgeler KOSGEB’e iletilir. KOBİ belgesi veya KOBİ beyannamesi her yıl tekrar iletilmelidir. Bir yıl geçerliliği olan bu belgenin tekrar alınmasında aynı işlemler uygulanmaktadır.

İşletmenin KOBİ, yani küçük veya orta ölçekli işletme olduğunu gösteren KOBİ belgesinin alınmasında yıllık mali bilanço, net satışlar, aktif toplamlar, gelir vergisi beyannamesi ve kurumlar vergisi beyannamesi gibi bilgi ve belgeler kullanıldığı için bu bilgiler her yıl tekrar sunulur ve belge tekrar alınır. İşletmenin KOBİ ölçeğini aşan varlıkları ve bilançosu olması durumunda işletme KOBİ sayılmadığı için KOBİ belgesi alamaz.

KOBİ Belgesi Kimlere Verilir?

KOBİ belgesi küçük ve orta ölçekli işletmelere verilir. KOBİ, 250’den az yıllık çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya yıllık bilançosu 125 milyon TL’yi aşmayan işletmelere denmektedir. 10 kişiden az çalışan çalıştıran işletmelerde mikro işletme sayılmaktadır. Mikro işletmelerde ise yıllık net satış hasılatı veya yıllık bilanço 3 milyon TL’yi aşmamaktadır. Mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletmelerin hepsi KOBİ kapsamındadır ve KOBİ belgesi alabilmektedir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: