KOBİ danışmanlığı nedir? KOBİ danışmanı nasıl olunur, ne iş yapar?

Ülkemizde 125 milyon TL’nin altında yıllık net satış hasılatına sahip olan işletmeler KOBİ sınıfına girmektedir. KOBİ’ler hem sayılarıyla hem de oluşturdukları istihdam ile ülke ekonomisinin lokomotifi durumundaki işletmelerdir. Bu işletmelerin sorunlarını tespit eden ve bunlara çözüm önerileri getiren, mali ve finansal konularda ihtiyaç duydukları yönlendirmeyi yapan hizmete KOBİ danışmanlığı denir. KOBİ danışmanı olabilmek için bazı eğitimler almak gerekir.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), dünya genelinde ekonomilerin can damarını oluşturan işletmelerdir. Ülkemizde faal haldeki işletmelerin yüzde 99,8’i KOBİ’lerden oluşmaktadır. Bu KOBİ’ler toplam istihdamın da yüzde 76,7’sini sağlamaktadır.

Bu veriler, KOBİ’lerin sağlıklı bir yapıda olmasının, ekonomik gelişimlerini sürdürebilmesinin, doğru yatırımlar yapmasının ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu noktada devreye KOBİ danışmanlığı hizmeti giriyor.

Reklam
Reklam

KOBİ danışmanlığı nedir?

KOBİ’leri geliştirmek ve büyütmek, aynı zamanda ülke ekonomisinin de büyümesi demektir. KOBİ danışmanlığı, işletmelerin sorunlarını tespit eden ve bunlara çözüm önerileri sunan, idari, mali ve finansal konulardaki yeterliliklerini geliştiren, ihracat, kurumsallaşma, şubeleşme ve markalaşma gibi konularda yol gösteren hizmete denir.

KOBİ danışmanı ne iş yapar?

Genel olarak KOBİ danışmanı, hizmet verdiği işletmenin karşı karşıya kaldığı ya da kalabileceği sorunlara çözüm geliştirmekle yükümlüdür. İşletmelerin içeriden göremedikleri hataları bir dış göz olarak tespit etmenin yanı sıra çevresel fırsatları göstermekle de sorumludur.

KOBİ danışmanı, ölçülebilir hedefler planlayarak hizmet verdiği KOBİ’yi en doğru rotadan hedefe ulaştırmaya çalışmalıdır.

İşletme yöneticisinin verimini artıracak çözümler sunmalıdır. Eğer işletmenin yöneticisi çalışanlarının yeteneklerini keşfedip, doğru şekilde kullanabilirse işletmedeki verim artar ve bu durum ekonomik kazanç olarak geri döner.

Reklam
Reklam

Kaynak kullanımı en önemli konuların başında gelir. KOBİ danışmanı birlikte çalıştığı KOBİ’nin sahip olduğu kaynakları doğru kullanabilmesi için yönlendirmelerde bulunmalıdır.

KOBİ danışmanı nasıl olunur?

KOBİ danışmanı olmak için herhangi bir mezuniyet veya tecrübe şartı yoktur. En az ilkokul mezunu olmak ve KOBİ danışmanlığı eğitimini başarıyla tamamlamak yeterlidir. Ancak İşletme, İktisat, Ekonomi gibi bölümlerden mezun olmak, iyi bir KOBİ danışmanı olabilmek için avantaj sağlayacaktır. KOBİ danışmanlığı eğitimini başarıyla tamamlayanlar sertifikalarını alır ve KOBİ danışmanı unvanını kazanır.

KOBİ danışmanlığı sertifikası nasıl alınır?

KOBİ danışmanlığı sertifikası alabilmenin ilk şartı katıldığınız eğitimi başarıyla geçmektir. Bu eğitimler, İŞKUR’un yanı sıra üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinden veya üniversite onayıyla eğitim veren kuruluşlardan alınabilir.

KOBİ danışmanlığı için verilen eğitimlerde genellikle şu konu başlıkları işlenir:

  • Finansal yönetim kavramları
  • Finansal ve ekonomik analiz
  • Bütçe
  • Finansal tablolar
  • Yönetim muhasebesi
  • İşletme yönetimi
  • Üretim süreçleri
  • İş organizasyonu
  • İnsan kaynakları süreçleri
  • Kalite ve mesleki gelişim
  • İş sağlığı ve güvenliği
  • Çevre koruma
  • Müşteri ilişkileri ve hizmet öncesi hazırlık
  • KOBİ danışmanlığına ilişkin hizmet süreçleri ve yürütülmesi
Reklam
Reklam

Eğitimin sonunda Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından sınav yapmaya yetkilendirilmiş bir kuruluşta sınava girilir. Teorik ve uygulama sınavlarını başarıyla geçenler sertifika almaya ve KOBİ danışmanı olarak görev yapmaya hak kazanırlar.

KOBİ danışmanı sertifikası 5 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre sonunda Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), KOBİ danışmanının mesleğindeki yeterliliğini ölçer. Başarılı olanların sertifikaları uzatılırken, başarısız olanların sertifikaları ise iptal edilir.

Anahtar Kelimeler: