KOBİ'ler komşuyla değil dünyayla rekabette!

KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'ne katılan firmalar, katıldıkları fuarlarda yurtdışını tanıma imkanı yakaladılar.

Ekonomi Bakanlığı tarafından 2011 yılında başlatılan ve Ağustos ayında sonuçlanacak olan ‘KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'nin 5 pilot ildeki öncelikli sektörlerde oluşturulan kümelerin koordinatörleri ve kümelerde yer alan firmalar DÜNYA'ya projeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Firmalar, proje ile aldıkları danışmanlık ve eğitimlerle ihracatlarını artırdıklarını ifade ederken, bir yandan da katıldıkları fuarlarda kendilerini yurtdışındaki firmalarla karşılaştırma imkanı yakaladıklarını bildirdiler.

Reklam
Reklam

Dura Makine, yüzde 25 iyileşme gösterdi
Çorum'da gıda işleme makineleri sektörünün lokomotif olduğuna dikkat çeken Çorum Kümelenme Bilgi Merkezi (KBM) Koordinatörü Engin Özücan, "Bizim öncelikli amacımız 2013 sonuna kadar hedeflenen pazarlara ihracatı yüzde 25 arttırmak. Diğer bir amacımız ise küme bünyesinde faaliyet gösteren işletmelerdeki üretim sürelerini yalın üretim teknikleri kullanarak yüzde 20 azaltmak" dedi.

Un fabrikaları için pnömatik taşıma, tartma ve paketleme sistemleri üreten Dura Makine'nin kurucu ortağı Macit Çubuk da 2011'in başlarında büyümede kritik noktaya geldiklerini belirterek, "Bir karar vermemiz gerekiyordu. Ya planlı büyüyecektik, ya da küçülecektik. Bu noktada Kümelenme Projesi, imdadımıza yetişti.

KBM'nin yalın üretim programına katıldık ve bir yıl içerisinde inanılmaz sonuçlara ulaştık, 82 olan işçi sayımız 70 kişiye düştü ancak ciromuz bir önceki yıla göre yüzde 18 arttı. Bu yüzde 25 iyileşme demek" dedi.

Seval Metal, aracısız 10 bin tencere ihraç etti

Reklam
Reklam

2012 yılında 35 milyon dolarlık mutfak eşyası ihracatı gerçekleştiren Kahramanmaraş'ın KBM Koordinatörü Aynur Öngel, 2013 sonu itibariyle yüzde 25'lik artış ile ihracatı 45 milyon dolara çıkartmayı hedeflediklerini bildirdi. Öngel, hedef pazarlar olarak Azerbaycan, Brezilya, Kazakistan, Rusya, Kuzey Afrika ve engin Arap Ülkeleri'nin belirlendiğini kaydetti.

Seval Metal İşletmesinin kurucusu Yakup Palalı, "Aldığımız ihracat eğitimi ve fuar desteği sayesinde Almanya'da katıldığımız fuarda ilk defa aracılara ihtiyaç duymadan bir Arap firması ile temasa geçip direk ihracat yapma şansını yakaladım. Toplam 10 bin tencereden oluşan 2 bin 400 çelik tencere seti satış anlaşmasını imzaladık. Bu daha başlangıç. Katıldığımız uluslararası fuar sayesinde, asıl rakibimin kapı komşum olmadığının bilincine vardım. Uluslararası rakiplerimin ne yaptığını, benim firma olarak nerede olduğumu ve hangi alanlarda iyileştirmeler yapmam gerektiğini fark ettim" dedi. Ambalaj tasarımına da önem verdiklerini belirten Palalı, "Çok yakında dış ticaret departmanı kuracağız. Hedefimiz 4 büyük uluslararası fuarda stant açmak" dedi. (Özüm ÖRS/DÜNYA)

Reklam
Reklam