KOBİ tanımı yönetmeliği yayımlandı

ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), 2002 yılında özellikle çok sayıda KOBİ tanımının bulunmasının yarattığı karmaşayı gidermek amacıyla başlattığı girişim sonuçlandı. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) yeni tanımı içeren yönetmelik, 18 Kasım'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, devlet desteklerinin tüm sektörlere yönelik olabilmesine imkan tanıyan ve KOBİ'lere destek sağlayan kuruluşların kendi sektör ve büyüklük önceliklerinin belirlemelerine fırsat veren söz konusu yönetmelikle, 6 aylık süre içinde KOBİ'lere yönelik destek faaliyetleri yürüten kamu kurumlarının tamamının yeni tanımı esas alan düzenlemeler yapmak zorunda olduğu kaydedildi. Yeni yönetmelikle Türkiye'de KOBİ tanımında birlik sağlanacağı belirtilen açıklamada, 10'dan az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı yada mali bilançosu bir milyon YTL aşmayan işletmelerin makro işletme, 50'den az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı yada mali bilançosu 5 milyon YTL'yi aşmayan işletmelerin küçük işletme, 250'den fazla çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı yada mali bilançosu 25 milyon YTL'yi aşmayan işletmelerin ise orta büyüklükte işletme olarak belirlendiği kaydedildi. Bu yönetmelikle Avrupa Birliği ile de uyumun sağlanmış olacağı, devlet desteklerinin tüm sektörlere yönelik olabilmesine imkan tanınacağı ifade edildi. Yönetmeliğin KOSGEB açısından da önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, 6 ay içinde 3624 sayılı KOSGEB Kanunu yerine bu yönetmeliğin geçerli olacağı KOSGEB'in imalat sanayi dışındaki sektörlerede destek ve hizmet verebileceğini kaydedildi.

Reklam
Reklam

Hisarcıklıoğlu, yaklaşık 3 yıldır çıkarılması için çaba gösterdikleri ve AB ile uyumlu artık tek bir KOBİ tanımının belirlenmesinden ve bu hususta birlik sağlanmasından memnuniyet duyduklarını belirti.