KOBİ'de aslan payı Malatya'ya

Doğu Anadolu'da, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) teşviği açısından aslan payını Malatya'nın aldığı bildirildi.

AK Parti Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, yaptığı açıklamada, KOBİ'yi kapsayan teşvik uygulamalarında Malatya'nın Doğu Anadolu Bölgesi içerisindeki diğer illerden daha fazla yararlandığını ve Doğu Anadolu Projesi'nin (DAP) eylem planına dönüştürmeye yönelik çalışmaların yapıldığını söyledi.

Malatya'da 2009 yılının son beş ayı içerisinde KOBİ tanımına daha yoğun uyması neticesinde istihdama yönelik teşvik kapsamında verimliliğinin arttığını belirten Ölmeztoprak, şöyle konuştu: "Malatya'da KOBİ olarak tanımlanan işletmeler il ekonomisinde dinamik rol üstlenmekte olup Malatya'da bu yılın 5 ayında yatırım teşvik belgesi alan KOBİ sayısı bölge toplamının yüzde 25'ini oluşturarak ilk sırada yer almıştır. Bu oran Erzurum'da yüzde 6.25, Bingöl'de yüzde 18.75, Hakkari'de yüzde 12.5 oldu. Bölgede 10 aylık dilimde Malatya'da 4, Bingöl'de 3, Hakkari'de 2, Erzurum, Elazığ, Bitlis, Ardahan, Van, Iğdır ve Kars'ta ise 1 KOBİ yatırımı teşvik kapsamına girmiştir."

Reklam
Reklam

5904 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun Malatya'da KOBİ'lere önemli destek olacağını belirten Ölmeztoprak, şunları söyledi: "KOBİ birleşmeleri, vergi istisnası yoluyla teşvik edilecek. Birleşme sonrasında, 3 yıl süreyle yüzde 75'e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanacaktır. KOBİ'lerin 31 Aralık 2009 tarihine kadar birleşmeleri halinde, birleşilen kurum tarafından birleşme tarihindeki sabit kıymetlerin rayiç bedelle, diğer kıymetlerinin ise Vergi Usul Kanununun değerleme hükümlerine göre değerlemek suretiyle bir bütün halinde devralınması ve bilançosuna kaydedilmesi zorunlu olacaktır."

Ölmeztoprak, ayrıca, "tarımsal üretimin kendi ekolojisine uygun alanlarda yoğunlaşması, desteklenmesi, örgütlenmesi, ihtisaslaşması, entegre bir şekilde yürütülmesi ve tarım envanterinin hazırlanması amacıyla Türkiye'de 30 tarım havzası tespit edildiğini" belirtti.

Ölmeztoprak, Malatya'nın da içerisinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesinden Karasu-Aras Havzası, Büyük Ağrı Havzası, Zap Havzası, Fırat Havzası ve Çoruh havzalarının özel ekoloji alanlarının belirlenip Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Fuat Ölmeztoprak, öncelikli tarım havzaları sayesinde daha etkin bir şekilde doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanacağını ve uygulamaya gelecek yıl başlanacağını bildirip Malatya için önem arz eden Doğu Anadolu Projesi'ni (DAP) eylem planına dönüştürmeye yönelik çalışmalarında devam ettiğini açıkladı.