KOBİDER Başkanı Özgenç: Dükkan Açmanın Bir Standardı Olmalı

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, birçok şeyin standardı olduğu gibi...

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, birçok şeyin standardı olduğu gibi iş yeri açmanın da kuralı olması gerektiğini savundu.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, her isteyenin ‘bir dükkan açarım, sonra da geçinir gideriz’ diyebileceği değil, daha bilimsel verilere dayalı bir ticaret hayatının daha isabetli olacağını belirterek, "Maalesef mevcut yasaya göre, isteyen istediği yere istediği dükkanı açabiliyor. Günümüzde hangi meslek popüler ise herkes o mesleğe hücum ediyor. Bakkal sahibi dükkanı kapatıyor cep telefonu işine giriyor, nalbur işini değiştiriyor kuyumcu oluyor, tutmuyorsa yine kapatıyor başka mesleğe geçiyor. Bu böyle olmamalı, herkes mesleğini yapmalı. Nasıl ki; geçimini sağlamak amacıyla taksi veya minibüs alan biri istediği yerde yolcu taşıyamıyorsa istediği yerde de dükkan açamamalı. Korsan taksi için çıkarılan kanuni düzenlemeden hareketle dükkan açma konusunda yapılacak bir düzenlemeyle mevcut durum sona erdirilmeli. Bir sektör koruma altına alınırken diğerlerine farklı davranılmamalı." dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de birçok şeyin standardı varken dükkan açmanın da bir kuralı kaidesi olması gerektiğine vurgu yapan Özgenç, bir bölgede ilgili iş yeri sayasının nüfusa göre ihtiyaç duyulan sayıda olması gerektiğini savundu. Özgenç, yetkili makamlar tarafından ticaretle uğraşmak isteyenlere nerede hangi işi yapabileceğinin anlatılması gerektiğini kaydetti. TBMM'de yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte belediyelerin de bulundukları şehrin nüfus oranına göre meslekleri ayırması gerektiğine değindi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, Türkiye'de odalara kayıtlı 2 milyon 66 bin 580 işletme içerisinde taksicilik mesleğinde iştigal edenlerin sayısı 81 bin 694 olduğunu belirten Özgenç, “ Aynı şekilde bakkallık, bayilik, büfecilik yapanların sayısı ise 235 bin 864'tür. Hükümet 81 bin 694 taksici için çıkardığı kanunu bakkaldan, büfeden ve diğer sektörlerden esirgememeli.” ifadelerini kullandı. Türkiye genelinde dükkan sayısının çok fazla olduğunu ileri süren KOBİDER Başkanı, bundan dolayı da esnaf arasında yok edici bir rekabet yaşandığını, bu rekabetin de meslek gruplarının ayakta kalmasını zorlaştırdığını anlattı.

Reklam
Reklam

Taksi, dolmuş ve deniz taşımacılığında uygulanın kotalara dikkat çeken Özgenç, dükkan sayısının da ilin, ilçenin ve semtin ihtiyacına göre olması ve dükkan açmak isteyen kişilere ihtiyaca göre izin verilmesi gerektiğini savunduklarını vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: