KOBİ DÜNYASININ KALBİ MYNET KOBİ'DE ATIYOR...
Geçmiş dönemlerde göz ardı edilen KOBİ'ler bu rakamlar dikkate alındığında ekonominin önemli bir yapı taşını oluşturuyor. KOBİ'lerin değerlerinin yeni anlaşılmaya başladığı günümüz Türkiye'sinde geçen hafta öne çıkan önemli başlıkları sizler için öne çıkardık.
YENİ HÜKÜMET KOBİ'LERE NELER GETİRECEK?
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yeni sanayileşme modellerini gündeme getireceklerini bildirdi. Sanayinin verimlilik ve teknolojik yenilenme temelleri üzerine oturtulacağını belirten Bakan Çağlayan, bu noktada KOBİ'ler için Kredi Garanti Fonu oluşturulacağını ve 'Kümelenme Modeli'nin Türkiye'nin gündemine getirileceğini açıkladı. Çağlayan, bunların yanı sıra, Ar-Ge harcamalarına yüzde 2 pay ayrılacağını duyurdu.
İGEME, İHRACATÇI KOBİ'LERE KOÇLUK YAPACAK
İGEME Tarım Daire Başkanı Deniz Altınalev, İGEME olarak ihracatlarını geliştirmek isteyen firmalara koçluk yapmaya aday olduklarını söyledi.
KOBİ'lerin ihracata katkılarının diğer ülkelere göre çok düşük olduğunu vurgulayan Altınalev, Türkiye ihracatının yüzde 7-8'inin KOBİ'ler tarafından gerçekleştirildiğini, bu oranın Japonya'da yüzde 38, ABD'de yüzde 32, AB üyesi Almanya'da yüzde 31 olduğunu kaydetti.
KOBİ'LERE BİR DİZİ DESTEK GELİYOR
KOBİ'lerin üretim, ihracat ve istihdamının artmasına yönelik "faizsiz kredi" uygulaması da dahil bir dizi yeni destek, düzenleme ve proje hazırlanıyor. İhracat yapan KOBİ sayısının ise 45 bine ulaştığı belirtiliyor.
KOBİ'lerin desteklenmesinde görev alan kurum ve kuruluşların idari yapısını yeniden düzenlemeyi öngören 60. hükümet, bu kuruluşlar arasında sağlanacak işbirliğiyle KOBİ'lerin etkin ve hızlı hizmet ve destek almasını hedefliyor.
AK PARTİ DÖNEMİNDE KOBİ'LER
YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, AK Parti'nin geçmiş Hükümet dönemlerinde ve yeni dönemde KOBİ'lere ilişkin çalışmalarını ve projelerini anlattı.
60. Hükümet'in açıkladığı programın ekonomik olarak ağırlıkla küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) yönelik iyileştirmeleri içerdiğini kaydeden Şimşek, AKP döneminde KOBİ'lerin durumunu gözler önüne serdi.
*
Hem AB hem de OECD ülkelerine oranla Türkiye'de kayıtdışı istihdam oranının son derece fazla olduğuna dikkat çeken TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, oranın bu kadar fazla olmasının altında istihdam üzerindeki ağır vergi yükünün çok büyük etkisi olduğunu söyledi.
Üzülmez, bununla birlikte yapılan araştırmaların bir diğer unsuru da gözler önüne serdiğini ve eğitim düzeyi arttıkça kayıtdışı istihdam oranının da azaldığını belirtti.
"İŞİNİ BÜYÜT DÜNYAYI KÜÇÜLT"
Gelişen ve değişen iş dünyasında kurumların işini büyütmesi ve dünya standartlarında bir kurum haline dönüşmesi fikriyle oluşan Türkiye'nin en önemli bilgi, iletişim ve eğitim paylaşım platformu Bilişim Zirvesi '07, "İşini Büyüt, Dünyayı Küçült" teması ile, 2-5 Ekim 2007 tarihleri arasında TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
SANAYİCİ BAŞBAKAN'A BEKLENTİSİNİ ANLATTI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberinde TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ı, makamında ziyaret etti.
TOBB heyeti, başta yeni anayasa olmak üzere vergi, istihdam üzerindeki güçler ve mevzuat katılığı, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) finansmanına erişiminde kolaylık sağlanması, sosyal güvenlik reformu sürecinin tamamlanması, bölgesel ve sektörel teşvik sisteminin uygulanması, sanayi envanteri, sanayi bilgi sistemi, sanayi stratejisi ve kayıt dışı ile ilgili görüşlerini Başbakan'a söyledi.