KOBİ'ler, Cansuyu Kredisi Desteğinin Devamını Bekliyor

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ'lere yönelik 2008 yılı sonlarına...

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ'lere yönelik 2008 yılı sonlarına doğru başlatılan sıfır faizli can suyu kredisi desteği uygulamasının devam etmesini beklediklerini söyledi. Özgenç, 100 bin KOBİ için 2011 yılı Nisan ayında açıklanacağı duyurulan 3-4 milyarlık liralık destek kredisinin şuana kadar uygulamaya geçirilmemesine de anlam veremediğini vurguladı.

KOBİDER Başkanı Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, 2009 ve 2010 yıllarında 100 bin KOBİ'ye 25 ve 30 bin liralık bir destek paketi açıklandığını, bu desteklerin piyasalara olumlu yansımasının olduğunu belirtti. Ancak daha sonra beklentilere rağmen bu uygulamanın devamının gelmediğini ifade eden Özgenç, “Hükümet yetkililerince 11 Kasım 2010 tarihinde KOBİ'lere yönelik 2011 yılı için 3-4 milyarlık bir rakama tekabül edecek yeni bir 100 bin KOBİ’lik kredi faiz desteği paketi hazırlandığını ve 2011'in Nisan ayında bu paketin kamuoyuna açıklanacağı duyurulmuştu. Bu açıklama üzerine KOBİ'ler KOSGEB'in veri tabanına kayıt yapabilmek için gece gündüz demeden uğraş verdiler. Ancak aradan iki yıla yakın bir geçmesine rağmen her hangi bir gelişmenin olmadığı görülüyor. Bu durum KOBİ'leri ümitsizliğe itmektedir.”

Reklam
Reklam

Başkan Özgenç, geçmişte KOSGEB çıkışlı kredi faiz desteği sunulmasının da piyasalarda hareketlilik sağladığını kaydetti. Bu tür piyasa hareketlerinin olabilmesi için kredi desteklerinin kesintisiz sürmesi gerektiğini savunan Özgenç, “Özellikle kriz dönemlerinde bankaların risk almamak için KOBİ'lerden yüz çevirdiği dönemlerde hükümetin ‘cansuyu’ olarak sunulan destekleri KOBİ'lere hayat vermişti. Genel olarak piyasaların canlanması, kredi mekanizmalarının hareketlenmesi için KOSGEB'in kredi faiz desteği uygulaması fevkalade güzel bir çalışma olmuştu. Ülkemizde işletmelerin neredeyse yüzde 100'ünü oluşturan 3 milyon 400 bin civarındaki işletmenin küçük ve orta ölçekli olması, KOBİ'lere yönelik bu tip desteklerin önemli olduğunu gösteriyor. Reel ekonomiyi, birkaç büyük ve başarılı firma üzerinden okumak, kesinlikle doğru bir yaklaşım değil. Ekonomik büyümenin tabana yayılması ve gerçek bir refah oluşturması için küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin başarılı bir kimliğe bürünmeleri ihtiyaç.” ifadelerini kullandı.
Ekonomisi günden güne gelişen Türkiye'de küçük ve orta büyüklükteki işletmelere verilen desteklerin de günden güne artırılması gerektiğini savunan Özgenç, Türkiye'nin KOBİ'lerine 3-4 milyar liralık kredi sunamamasına ihtimal dahi vermediklerini, ancak açıklanan kredilerin uygulamaya konulmamasını da anlayamadıklarını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: