MUĞLA (İHA) - Muğla Üniversitesi (MÜ) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) işbirliğiyle düzenlenen KOBİ'lerin Finansman Sorunları Kongresi'nde konuşan SPK Başkanı Dr. Doğan Cansızlar, banka kredileri ve İMKB olanaklarından yararlanamayan KOBİ'ler için "Nasdaq" benzeri, elektronik ortamda iş gören piyasa oluşturulacağını açıkladı.
MÜ. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda başlayan ve 2 gün sürecek olan kongrede, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak ve MÜ Rektörü Şener Oktik ile Sermaye Piyasası Başkanı Dr. Doğan Cansızlar'ın açış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. KOBİ'lerin imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 99'dan, imalat sanayindeki istihdamın yüzde 60'dan fazlasını oluşturduğunu, krizler sonrasında en önemli sorunlarının finansman olduğunu belirten Dr. Cansızlar, "KOBİ'ler bankacılık sektörü ve sermaye piyasasından yararlanamamaktadır" dedi. İzmir Vadeli İşlemler Borsası'nın 28 Ocak 2005'te faaliyete geçeceğini belirten Dr. Cansızlar, KOBİ'ler için oluşturulacak piyasanın, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin (TOBB) de ortak olduğu bir şirket tarafından yönetileceğini, KOBİ'lerin finans sorununu çözerken sermayenin tabana yayılışının hızlanacağını söyledi.
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından KOBİ'lerin sermaye piyasalarına ulaşımını kolaylaştıracak bir ikinci el piyasa oluşturmanın adımlarının atıldığını kaydeden SPK Başkanı Dr. Cansızlar, "KOBİ'ler için İMKB dışında Nasdaq benzeri, piyasa oluşturuyoruz. Borsa Dışı Teşkilatlanmış Menkul Kıymetler Piyasalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik, 2003 Mart ayında yayınlandı. Böylece piyasanın oluşturulmasıyla ilgili hukuki altyapı tamamlandı. Piyasanın organizasyonu ve altyapısını oluşturacak ve işletecek özel bir şirket kurulacak. TOBB kurucu ortak olacak. Kurulacak bu şirketin bir örneği ülkemizin ilk özel borsası olarak 2005 yılı Ocak sonunda İzmir'de işlemlere başlayacak" diye konuştu.
Halen SPK'ya kayıtlı 632 şirket bulunduğunu, bunların 308'inin İMKB şirketi olduğunu ifade eden Dr. Cansızlar, "Borsada işlem görmeyen 324 şirket önemli potansiyel oluşturuyor. Ayrıca Türkiye'nin en büyük bin şirketinden İMKB'de işlem görmeyi tercih etmeyen veya kotasyon koşullarını sağlayamayanlar için KOBİ piyasası önemli bir fon sağlama imkanı sunacaktır. KOBİ'ler para gerektiğinde bankalara giderler. Faiz ödenecek, ana para geri verilecek. Geri ödemesi ve faizi olmayan temettü vermeyi gerektiren kaynakta var. Bu gelişme KOBİ'lerin finansman sorununu ortadan kaldırırken, sermayenin tabana yayılmasını da hızlandıracaktır" şeklinde konuştu.
Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Osman Aydoğuş yönetiminde gerçekleştirilen 1. oturumda "KOBİ'lerin finansman sıkıntıları ve yeni olanaklar" konusu SPK Başkan Yardımcısı İ. Kubilay Temuçin, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyeleri Masum Türker, Kahraman Arslan ve Esin Okay ile Muğla Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak ve Yrd. Doç. Dr. Selahattin Bekmez tarafından ele alındı. Başkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu başkanlığında gerçekleştirilen 2. oturumda ise "KOBİ'lerin Sermaye Piyasasından Faydalanma Olanakları" konusu SPK Başkan Yardımcısı H. Sinan Alp ile Boğaziçi Üniversitesi'nden Süleyman Günay ve Anadolu Üniversitesi'nden Doç. Dr. Murat Koçyiğit tarafından irdelendi.