KOBİ’ler, teşviklerden haberdar mısınız?

Türkiye’de 250’den az kişi istihdam eden ve yıllık bilançosu 40 milyon TL’yi aşmayan şirketler küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) olarak adlandırılıyor.

Milliyet'ten Cem Kılıç yazısında KOBİ'lere yer verdi. İşte Cem Kılıç'ın yazısı:

"İstihdam yaratan, ekonomiye hayat veren ve genellikle hizmet sektöründe yer alan KOBİ’ler aynı zamanda girişimciliği de özendiren yapılanmalar. Yani sadece istihdam yaratmakla kalmıyorlar, aynı zamanda girişimci de üretiyorlar.
Bu açıdan bakıldığında KOBİ’lere ve girişimciliğe destek verilmesi hem işsizlere iş yaratmak, hem de işsizleri girişimci haline getirmek açısından çok önemli.
Dünyada da istihdamın önemli bölümü KOBİ’lerde gerçekleşiyor. OECD’nin geçen hafta yayımladığı “Bilim, Teknoloji ve Endüstri” raporuna göre, yeni şirketler ve KOBİ’ler istihdam yaratılmasına büyük etken oldukları gibi, finansal olarak desteklenmeleri durumunda, istihdam artışının kalıcı hale gelmesi açısından da kritik öneme sahipler. Bunun yanı sıra, KOBİ’lerin ödeme güçlükleri yaşamaları halinde, özellikle çalışanların ve şirketin belirli ölçüde korunmasına yönelik düzenlemelerin genişletilmesi istihdam artışını kolaylaştırıyor.

Reklam
Reklam

Büyük gücünüz var
OECD Raporuna göre dünyada yeni şirketler (kuruluş tarihi 5 yıldan eski olmayan) son 10 yıldır finansal olmayan işlerin yüzde 20’sini yaratıyordu, ancak bu rakam getirilen yeni teşviklerle yükseldi. Bugün yaratılan her iki işten birisi yeni şirketler tarafından sağlanıyor. Küresel ekonomik kriz süresince de eski şirketler istihdam kaybı yaşarken, yeni şirketler istihdam artışı gerçekleştirdiler. Bu yeni şirketlerin neredeyse tamamı KOBİ olarak faaliyet gösteriyor.
Türkiye, yeni şirketlerin kurulması ve ayakta kalabilmesi açısından bakıldığında, Kuzey Avrupa ülkelerinden sonra en yüksek performans gösteren ülke konumunda. Son yayımlanan verilere göre; İspanya yaşanan iflaslar açısından en üst sırada. İsveç, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Japonya’dan sonra en düşük iflas sayısı Türkiye’de. Türkiye’nin gösterdiği olumlu ekonomik performansın yanında KOBİ’lere verilen destekler ve girişimciliğe yönelik olarak düzenlenen programların başarılı olduğunu söylemek gerekiyor.

Reklam
Reklam

Yeterlilik belgeli işçileri çalıştır!
Teşviklerin süresini uzatan en önemli etkenin mesleki yeterlilik belgesi olduğu görülüyor. Mesleki yeterlilik belgesine sahip çalışan için teşvik süresi 4 yıl. Peki, bir kimsenin mesleki yeterliliğe sahip olması ne anlama geliyor.
Mesleki Yeterlilik Sistemi; ulusal meslek standartlarının oluşturulduğu, mesleki ve teknik eğitim ve öğretim programlarının bu standartlara göre hazırlandığı ve işgücünün eğitim sonrasında belgelendirildiği bir sistem. Ancak bu sistemde, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az üniversite düzeyinde öğrenim gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler kapsam dışında. Bunların haricindeki bütün mesleklere ilişkin yeterliliklerde mesleki yeterlilik belgelerinin verilmesi zaman içinde söz konusu olacak. Bütün bu işlemleri Mesleki Yeterlilik Kurumu yürütüyor.
İşverenler mesleki yeterlik belgesine sahip çalışanları istihdam ederlerse daha uzun sürelerle teşviklerden yararlanabiliyorlar. Dolayısıyla mesleki yeterliliğin önemi artıyor. İş arayan kişiler eğer kendilerine daha iyi fırsatlar yaratmak istiyorlarsa kendi mesleklerinde yeterlilik belgesini almak zorundalar.

Reklam
Reklam

İŞKUR’dan dört yıllık destek
KOBİ’ler ülkemizde istihdam boyutuyla önemli teşviklere sahipler. İŞKUR geçtiğimiz haftalarda, kendisine başvuran işverenleri, rekabette çok önemli avantaj sağlayacak teşviklerden 31 Aralık 2015 tarihine kadar faydalanmaları konusunda uyardı.
İŞKUR tarafından sağlanılan teşvikler oldukça çeşitli. Bunları şu şekilde toparlayabiliriz: İşverenler, yeni bir işçi istihdam etmeye başlayacaklarında bu kişiyi en az 6 aydır işsiz bir kişiden seçerlerse işveren sigorta prim hissesinin tamamı İŞKUR tarafından ödeniyor. İşe yeni alınacak kişinin işyerindeki ortalama istihdam sayısına yeni ilave edilmiş olması gerekiyor. Mevcut işçileri çıkartarak bunların yerine teşvikten yararlanmak adına yeni işçilerin alınması mümkün değil. Ancak işyeri yeni açılıyor ise ortalama sıfır olarak kabul edileceği için işe yeni alınacak tüm işçiler için teşvikten yararlanılabiliyor.

Yaş sınırlarına dikkat
Yani işyerinde yeni bir pozisyon açıldığında, İŞKUR’a kayıtlı ve en az 6 aydır işsiz kişilerden birisini istihdam eden işverenin, istihdam ettiği bu işçi için ödemesi gereken sigorta primlerini İŞKUR ödüyor.
Ayrıca, 18 29 yaş arası erkek ve 18 yaş üstü kadın istihdam eden işverenler, eğer istihdam ettikleri kişilerin mesleki yeterlilik belgesi var ise 48 ay bu teşvikten yararlanabiliyor. Diğer yandan, bu kişiler mesleki ve teknik eğitim veren orta ve yüksek öğrenim diplomasına sahip veya İŞKUR tarafından düzenlenen mesleki eğitim kurslarından mezun olmuşlarsa, bu durumda teşvik süresi 36 ay. Hiçbir belge ve diplomaya sahip olmayan kişilerin teşvik süresi ise 24 ay.
29 Yaşından büyük erkek istihdam eden işverenler de çalıştırdıkları kişilerin mesleki eğitimle ilgili orta ve yüksek öğretim diplomasının olması veya İŞKUR tarafından düzenlenen mesleki eğitim kurslarından mezun olmaları halinde 24 ay teşviklerden yararlanabiliyorlar.

Reklam
Reklam

Prim indirimi ve engelli teşviği
Bu teşvikin yanında bir de 5 puanlık prim indirimi teşviki var. İşverenlerin ödemesi gereken prim miktarının yüzde 5’inin hazine tarafından ödenmesi yoluyla sağlanan teşvik halen yürürlükte. Aylık prim ve hizmet belgesini zamanında veren tüm işverenler bu teşvikten yararlanabiliyor.
Özel sektör işyerleri elli ve daha fazla işçi çalıştırmaları halinde çalıştırdıkları kişi sayısının yüzde 3’ü kadar engelli istihdam etmek zorundalar. İşte bu kapsamda istihdam edilen engellilerin sigorta primine ait işveren hissesinin tamamı Hazinece karşılanıyor. Bunun yanında engelli istihdam etme zorunluluğu olmayan, ancak engelli istihdam eden işverenlere de teşvik var. Bu durumda istihdam edilen engellinin sigorta primi işveren hissesinin yüzde 50’si Hazineden ödeniyor.