KOBİ'lere yatırım fonları aracılığıyla finansman

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK), oydan yoksun paylar, borçlanma araçları, ortaklık varantlarına ilişkin esaslar tebliğleri ile girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve yatırım fonlarında ilişkin esaslar tebliğlerinde değişikliğe gidilen tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı.

Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde yapılan değişiklikle, faaliyette bulunan GSYO'ların girişim sermayesi yatırımlarındaki payının artırılması, faaliyet alanlarının genişletilmesinin yanı
sıra yabancı yatırımcıların Türkiye'ye çekilmesi amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinde yapılan değişiklikle ise KOBİ'lerin yatırım fonları aracılığı ile finansmanının sağlanması amaçlanıyor.

Bu düzenlemeyle; yatırım fonları, KOBİ'lerin hisse senetlerine, yatırım fonu portföy değerlerinin yüzde 10'una kadar yatırım yapılabilecek.

KOBİ hisse senetlerinin borsada işlem görmemeleri nedeniyle fon payı iadelerinde karşılaşılabilecek likidite sorununa karşı kurucunun geri dönen fon paylarını kendi portföylerine alması yöntemi uygulanabilecek. KOBİ hisse senetlerine ilişkin değerleme en az 6 ayda bir defa olmak üzere ilgili kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek.

Bu arada, bu düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte, KOBİ'lere maksimum 500 milyon TL'lik ek kaynak aktarılması planlanıyor.

Söz konusu tebliğler ve tebliğ değişiklikleri, bugün itibariyle yürürlüğe girdi.